Premium

Velsen Vroeger: Over drogisterij De Vergulde Gaper en verraad in de oorlog

1/2
IJmuiden

Omstreeks 1930 ziet de zuidzijde van de Kennemerlaan, tussen de Edisonstraat en de Napierstraat, in IJmuiden er zo uit. Rechts, nog net op de foto is nummer 90, tegenwoordig 122.

In februari 1945 komt de familie Van Leeuwen er te wonen, waar Jan van Leeuwen zijn drogisterij ’De Vergulde Gaper’ voortzet, die eerder in een noodwinkel aan de Stationsweg is gevestigd. Met een advertentie in deze krant roept Van Leeuwen in 1951 dames op om vooral op hun figuur te letten, bij voorkeur met het ’Unicum’ rubbercorset, zonder baleinen en veter in het rugpand. Zo’n corset maakt slank, geeft steun en is niet warm. Kortom: een genot om te dragen. Er is vrouwelijke bediening aanwezig en bovendien is een bushalte vlakbij op het Kennemerplein. De Vergulde Gaper verhuist in 1952 naar de Trompstraat 22.

In de Tweede Wereldoorlog wordt Jan van Leeuwen twee maal gearresteerd, maar beide keren komt hij met de schrik vrij.

Verzetskranten

Hoe anders loopt het af met zijn broer Jacobus (Ko). Die werkt bij de Distributiedienst maar houdt zich ook bezig met het verspreiden van illegale verzetskranten. Dat ziet zijn collega Willy van der Meyden, die haar beruchte vriend Ko Langendijk van de politie er over inlicht. Samen met zijn even foute collega Abraham Kipp arresteert hij Ko van Leeuwen op 23 februari 1945. Willy van der Meyden verraadt ook de verzetsgroep van Dirk van Rijswijk in Santpoort en verzetsstrijdster Hannie Schaft. De Duitsers fusilleren de drie verzetsmensen kort daarna.

Ko’s neef Freek van Leeuwen presenteerde zaterdag het boek ’Todeskandidat - hoe Ko van Leeuwen werd verraden’.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.