Onderzoek wijst uit: ’Veel mis met helikopters van de Kustwacht’

Den Helder

Aan boord van de Nederlandse Kustwachthelikopters is te weinig ruimte om slachtoffers goed te kunnen behandelen. Er is ’zeer weinig ruimte om te manoeuvreren rondom de patiënt’ en het is ’fysiek bijna onmogelijk om de tas met medische middelen te openen’. Verpleegkundigen maken zich bovendien zorgen over hun eigen veiligheid aan boord van de helikopters van het type Dauphin.

Dat meldt NRC. Deze en andere tekortkomingen blijken uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport, dat in bezit is van die krant. Het is opgesteld door veiligheidsdeskundigen van KLM, Schiphol en kenniscentrum voor de luchtvaart NLR.

De luchtvaartmaatschappij en de luchthaven hebben een gezamenlijk medisch bedrijf dat alle verpleegkundigen, apparatuur en geneesmiddelen voor de Kustwachthelikopters levert. Het gaat om het type Dauphin.

Direct na het verschijnen van het rapport besluit het bedrijf hiermee te stoppen, blijkt nu. KLM laat desgevraagd weten dat de reddingsactiviteiten niet meer ’in het productportfolio’ passen, zo schrijft NRC.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.