Premium

Restaurant De Bokkedoorns in Overveen: voor 30ste keer op rij twee Michelinsterren, award voor gastheer Peter Bruins

1/2
Amsterdam

Voor eigenaar Pascal Beeren van restaurant De Bokkedoorns in Overveen was het maandag dubbel feest bij de uitreiking van de Michelin-sterren in het De La Mar Theater in Amsterdam.

Niet alleen slaagde het restaurant in Overveen erin om voor de dertigste keer op rij zijn twee Michelinsterren te behouden, ook ontving Bokkedoorns-gastheer Peter Bruins (65) een prijs voor uitmuntend gastheerschap.

Deze Service Award, een nieuwe prijs voor gastheren en -vrouwen, is te beschouwen als een soort oeuvreprijs. Bruins werkt al meer dan 41 jaar in de bediening bij De Bokkedoorns. Bruins kon zelf niet bij de uitreiking van de Service Award zijn omdat hij kampt met een ontsteking aan zijn been. Hij noemt de onderscheiding ’een mooi eerbetoon’.

Privéleven

De gastheer van De Bokkedoorns is blij dat zijn vak door de award wat meer in de schijnwerpers komt te staan. ,,Er zijn wel redelijk wat mensen die de bediening instappen, maar ook veel mensen die ermee stoppen omdat je vaak ’s avonds moet werken, en op zon- en feestdagen. Terwijl het zo’n ontzettend mooi vak is. Zo divers, zo leuk. De combinatie met je privéleven is soms lastig. Maar als ik jong was en weer een vak zou moeten kiezen, zou ik hetzelfde doen.’’

Voor de gastheer uit Heemskerk wordt 2020 zijn laatste volledige jaar bij De Bokkedoorns. In de loop van 2021 gaat hij met pensioen. ,,Bruins is zo belangrijk voor de Bokkedoorns, maar ook voor het vak van de bediening’’, zegt Bokkedoorns-eigenaar Beeren. ,,Hij heeft enorm veel jonge mensen opgeleid.’’

Over de opvolging van Peter Bruins maakt Beeren zich geen zorgen. Bruins leidt zijn opvolger Niels van Overmeire (29) namelijk zelf op. ,,Niels staat nu alweer vier jaar naast Peter Bruins. Niels is absoluut een waardige opvolger. Net als Peter kan hij de gasten goed ’lezen’.’’

Rolmodel

De nieuwe Service Award is in het leven geroepen door Michelin en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De beide organisaties willen het gastheerschap ’meer in de spotlight zetten’. ,,Als ambassadeur van het vak levert Peter Bruins een uitzonderlijke bijdrage aan een bijzondere ervaring voor gasten en aan een inspirerend ondernemersklimaat’’, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ,,Kortom, een rolmodel voor de huidige en toekomstige generatie horecaondernemers.’’

De uitreiking van de Michelinsterren kende weinig verrassingen voor restaurants uit Haarlem en omgeving. Alle zaken die al een ster hadden, wisten deze te behouden. Het gaat om ML, Olivijn, Ratatouille, Cheval Blanc in Heemstede en De Vrienden van Jacob in Santpoort.

Acht restaurants bemachtigden hun eerste Michelinster, maar geen daarvan bevindt zich in Haarlem of omgeving. De nieuwkomers met een eerste ster werden: Eden (Valkenswaard), Marrees (Weert), Varsaen (Ravenstein), Beluga Loves You (Maastricht), Rantrée (Maastricht), Noble Kitchen (Cromvoirt), Zout & Citroen (Oosterhout) en Graphite by Peter Gast (Amsterdam).

De eerste Michelingids van 2020 werd in ontvangst genomen door de vrouw van voormalig sterrenchef Lucas Rive, die onlangs na een kort ziekbed overleed op 57-jarige leeftijd. Hij was 26 jaar werkzaam als chef-kok bij restaurant De Bokkedoorns, dat onder zijn leiding twee Michelinsterren behaalde. In 2013 opende hij in Hoorn restaurant Lucas Rive, dat ook een Michelinster kreeg.

Vandaag opent dit restaurant zijn deuren weer. ,,We gaan verder met ons restaurant zoals Lucas dat had gewild’’, staat op de Facebooksite te lezen.

Meer nieuws uit YC

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.