Premium

Opinie: Hulp van Haarlemse raadsleden aan zorgwethouder Meijs kan te veel zijn

Opinie: Hulp van Haarlemse raadsleden aan zorgwethouder Meijs kan te veel zijn
De gemeenteraad van Haarlem.
© Archieffoto
Haarlem

Raadslid Peter van Kessel van de VVD is het er niet mee eens dat bijeenkomsten over het nieuwe subsidiesysteem voor welzijnsorganisaties samen met raadsleden in beslotenheid plaatsvinden. Het college moet een voorstel doen waarna de raad er in openbaarheid over oordeelt, zo betoogt hij in deze opinie.

Haarlem is een stad waar mensen naar elkaar omkijken. De afgelopen jaren heb ik kennis mogen maken met veel van de vrijwillige en professionele hulpverleners die Haarlem rijk is. Of het nu gaat om het brengen van een warme maaltijd, hulp bij het invullen van formulieren of een bak koffie en een luisterend oor. Het zijn soms kleine dingen die een enorme impact hebben. Haarlemmers kunnen zo hun eigen leven blijven leiden. Dat is hulp die we moeten koesteren.

De gemeente Haarlem ondersteunt deze hulp financieel. Zorgwethouder Meijs (GroenLinks) presenteerde vorig jaar een nieuwe manier om de komende periode €64 miljoen aan welzijnssubsidies te verdelen. In een vernietigend advies constateerde de Rekenkamer dat met die aanpak de effecten van de subsidies niet beoordeeld kunnen worden. Aanbevelingen ter verbetering werden genegeerd. De Haarlemse gemeenteraad deed het enige juiste en stuurde de wethouder terug naar de tekentafel.

Bij poging twee mag je een andere aanpak verwachten. De keuze is alleen niet op de tekentafel, maar - helaas - op de achterkamer gevallen. Op verzoek van de wethouder zijn twee besloten ’werksessies’ georganiseerd om raadsleden voor te bereiden op een nieuw plan dat u kennelijk nog niet mag kennen.

Een behoorlijk ouderwetse reflex voor een college dat zo graag vernieuwende democratie wil. De aandrang van raadsleden om de wethouder te hulp te schieten is op het eerste gezicht begrijpelijk. Het effect is echter dat zij zichzelf buiten het democratisch debat plaatsen. Hoe kunnen raadsleden nog geloofwaardig, objectief oordelen over voorstellen waarover ze achter de schermen afspraken maken? Daarom verzoek ik mijn mede-raadsleden om deze besloten sessies in te ruilen voor openbaar debat. Heel soms kan je hulp ook te veel zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.