Premium

Kunstenares Vera Matthijsse uit IJmuiden maakt met bodycasting tastbare herinneringen. ’Ik ben altijd al een Crea Beaatje geweest’

Kunstenares Vera Matthijsse uit IJmuiden maakt met bodycasting tastbare herinneringen. ’Ik ben altijd al een Crea Beaatje geweest’
Vera Mathijsse doet aan bodycasting.
© United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

Het begon voor Vera Matthijsse toen ze bij een vriendin een tijd geleden zag hoe er van een hondenpootje en haar hand een mooi beeld was gemaakt. Dat was net in een tijd dat ze iets zocht wat ze naast haar werk kon doen.

„Ik zocht naar iets wat ik kon en wat ik mooi vond om te doen. Ik ben altijd al een ’Crea Bea’ geweest, en vanuit dat gegeven koos ik voor de kunstvorm bodycasting. Ik heb vervolgens een opleiding gevolgd en sinds een paar maanden maak ik de beelden.”

Wat is bodycasting precies? Vera legt uit dat bodycasting het proces is van het creëren van een driedimensionaal beeld.

„Allereerst wordt er een mal van het gewenste na te maken lichaamsdeel gemaakt. Die mal kan vervolgens met verschillende materialen worden opgevuld, met gips of hars bijvoorbeeld. Wat ik belangrijk vind, is dat daarbij alle details van het betreffende lichaamsdeel kloppen. Dus ook de aderen, de rimpeltjes en een pukkeltje die voor iemand heel karakteristiek is.”

Tatoeage

De IJmuidense vervolgt: „Desgewenst kan ook bijvoorbeeld een tatoeage in het beeld worden verwerkt. Als iemand bijvoorbeeld een tatoeage op de hand heeft, kan die worden opgenomen. Ik heb voor dit werk de hulp ingeroepen van tatoeëerder Silvio Anibal Henarejos. Hij helpt me hierbij.”

Dat brengt haar op het volgende item: de kleur van het beeld. „Ik kan het afwerken in elke gewenste kleur: in zilver, goud, brons en koper. Maar ook andere kleuren zijn mogelijk. Net wat iemand wil.”

Speciale gebeurtenissen

Bodycasting is bij uitstek een vorm om tastbare herinneringen mee te maken. „Je kunt een beeld laten maken dat gekoppeld is aan een speciale gebeurtenis. Denk aan een huwelijk, een zwangerschap of aan een geboorte. In dat laatste geval zijn babyhandjes en voetjes een mooie herinnering. Maar ook slecht nieuws kan een aanleiding zijn. Een vrouw die net te horen heeft gekregen dat ze borstkanker heeft, kan besluiten om een beeld van haar buste te laten maken. Die opdracht heb ik al een keer gehad. Met bodycasting kun je ook een bijzondere tastbare herinnering maken van iemand die niet lang meer te leven heeft.”

Wanneer het beeld gereed is, kan gekozen worden voor een sokkel waar het geheel op geplaatst kan worden. „De sokkel kan ook van verschillende materialen gemaakt worden, zoals hout of marmer. Maar ook een stolp is mogelijk, dat is een hele mooie vorm om bijvoorbeeld kinderhandjes in te laten zien.”

Hoe de zaken gaan? „Ik ben tevreden. Ik heb de eerste klanten gehad en die zijn razend enthousiast over het resultaat.”

Terugkijkend is Vera blij dat ze de stap naar het maken van beelden met de bodycastingtechniek gemaakt heeft: „Ik merk dat het me heel veel voldoening en ontspanning geeft. Dit is iets wat ik eigenlijk al heel lang wilde.”

En kijkend naar de toekomst? „Ik werk nu op locatie en soms thuis, maar wie weet over een tijdje een eigen bodycastingstudio. Dat zou prachtig zijn.”

www.bodycastingvera.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.