Premium

Thomas de Graauw (19) werkt in Ohio aan onamerikaanse droom om profvoetballer worden

Thomas de Graauw (19) werkt in Ohio aan onamerikaanse droom om profvoetballer worden
Thomas de Graauw in actie tijdens een wedstrijd namens Shawnee State University.
© Foto PR
Hoofddorp

Als je het hebt over het beloofde land voor voetballers, is Amerika niet het eerste dat te binnenschiet. Toch denkt Hoofddorper Thomas de Graauw juist daar uit te kunnen groeien tot profvoetballer.

Amerikanen, die weten toch niet eens wat buitenspel is? Zo erg als het cliché over Amerikanen en voetbal doet vermoeden is het op de Shawnee State University in Portsmouth, Ohio niet. Maar dat voetbal nog altijd lichtjaren achterloopt op basketbal en honkbal was De Graauw al heel snel duidelijk. ,,Ik heb geprobeerd om uit te leggen dat we voetbal spelen en geen ’soccer’. Als ze het in de VS over ’football’ hebben, dan bedoelen ze American Football. Heel gek, want daar gebruik je je voeten misschien één keer per wedstrijd.”

De negentienjarige De Graauw studeert internationaal management op de universiteit, daarnaast staat hij twee keer per dag op het veld. Basketbal mag op de universiteit in Portsmouth het populairst zijn, voetbal wordt ook heel serieus genomen. Bij wedstrijden komen zo’n tweehonderd mensen kijken. De faciliteiten zijn met fitnessruimtes en gespecialiseerd fysiotherapeuten dik in orde. Bovendien worden er ook talenten vanuit Nederland en Engeland naartoe gehaald om het niveau van het team op te krikken. Want, de Amerikaanse voetballers zijn fysiek ontzettend sterk en erg snel, technisch zijn de Europeanen veel meer ontwikkeld. ,,In de jeugd leer je bij ons direct al hoe je een bal aan moet nemen en moet overspelen. Daar is in Amerika veel minder aandacht voor. Dat is ook lastiger te leren als je ouder bent.”

Prof

De Graauw woont, studeert en voetbalt sinds afgelopen zomer in Ohio. Hij deelt zijn kamer met een Nederlandse jongen die ook in Amerika is om te voetballen. Ook zijn andere huisgenoten zijn voetballers. Zijn doel is duidelijk: zichzelf als voetballer ontwikkelen en het zo ver mogelijk schoppen in de voetballerij. In Amerika of in Nederland, dat maakt niet uit. ,,Ik speelde in de jeugd van UNO, Hoofddorp en HBC. Ik heb vaak meegetraind bij jeugdelftallen die op hoog niveau spelen, zoals Koninklijke HFC en Alphense Boys. Daar kwam helaas nooit wat uit. Ik wilde zelf ook eerst mijn havo afmaken. Inmiddels ga ik volledig voor het voetbal.”

Hoe ongebruikelijk ook, juist vanwege zijn sportieve ambities besloot De Graauw in navolging van zijn zus in de Verenigde Staten te gaan studeren. ,,Je hebt daar gewoon de mogelijkheid om als een prof te leven. Ik train elke dag. Je wordt gewoon sterker. Fysiek heb ik echt stappen gezet. Ik merk dat ik veel sneller ben geworden door al het trainen.”

De Graauw is even in Nederland, hij vierde kerst en oud en nieuw met familie en vrienden in Hoofddorp. Het eerste half jaar in Amerika beviel hem zeer goed. ,,We spelen een halve competitie. Van september tot en met november, daarna wordt de focus op de studie gelegd. Het trainen gaat wel gewoon door.”

In de competitie maakte De Graauw direct indruk met negen doelpunten en zes assists in zeventien wedstrijden. ,,En dat voor een middenvelder”, grijnst hij trots. ,,Het niveau is hoog, in onze regio spelen een paar van de beste collegeteams van het land. Veel spelers die nu hier spelen, zul je over een paar jaar terugzien in de Major League Soccer (De eredivisie van de Verenigde Staten, red.). Er zijn ook vaak scouts aanwezig.”

Tijdens zijn vakantie in Nederland kreeg De Graauw tevens de kans om te kijken of hij mee kon komen op een hoger niveau. Via een vriend van zijn vader kreeg hij het voor elkaar om een dag mee te kunnen trainen bij de selectie van Telstar. ,,Dat was een mooie gelegenheid om te zien of ik het niveau aankon. Veel jongens zijn veel groter en sterker dan ik ben. Zij voetballen al jaren op een hoger niveau. Toch denk ik dat ik mezelf heb laten zien. Trainer Andries Jonker liet weten dat hij vond dat ik niet fit genoeg was. Hij was wel onder de indruk van mijn spelinzicht en mijn trap. Dat was goed om te horen. Fit worden is iets waar ik aan kan werken.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen