Premium

Startschot voor herstel Meterhuis op terrein Haarlemmer Stroom

Max van Aerschot bij het gietijzeren overblijfsel van de Oerkap. Links de Zuiveringshal, op de achtergrond het Meterhuis.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Dat ik dit nog mee mag maken, dacht Max van Aerschot op weg naar het Meterhuis voor een terugblik op de roerige historie van dit monumentale bedrijfspand en het omringende terrein. Zo’n twintig jaar nadat hij het ontwerp voor de verbouwing van het Meterhuis, de Zuiveringshal en de Oerkap heeft gemaakt, nadert het moment van uitvoering. Dinsdag wordt het startschot gegeven.

Het Meterhuiscomplex vormt een van de ernstig vervallen onderdelen op het terrein van Haarlemmer Stroom in de Waarderpolder. Althans, zo heet het gebied nu. Het begon in de jaren negentig als EBH-terrein, daarna werd het Nieuwe Energie, nu is het nog even wennen aan Haarlemmer Stroom. Een kwart eeuw geleden wist Imca Vastgoed met een ontwerp van Van Aerschot het terrein in eigendom te verwerven. In de jaren daarna werd Maeyveld eigenaar, toen Fortress, toen Haarlem Energy en nu mag Lingotto zich eigenaar noemen. ,,Je vergeet er nog een’’, zegt Van Aerschot, ,,na Haarlem Energy kwam heel even nog Resultance BV.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.