IJmonder van het Jaar-verkiezing: Ook Peter Stam in de finale

Peter Stam.
IJmond

Stapels stembiljetten voor diverse kandidaten kwamen de laatste dag nog binnen op de redactie van Beverwijk. Dat leverde een verrassing op in de finale van de IJmonder van het Jaar 2019. Peter Stam uit Velsen-Noord is een van de zes finalisten, ten koste van Marja Korbee uit IJmuiden.

De andere vijf finalisten stonden eigenlijk al weken vast. Bloemist Bas de Groot, beter bekend als Bas Bloem, kreeg meer dan 800 stemmen waarvan de helft op papier. Ook Esther Duineveld van de dagbesteding Goed voor Elkaar in Heemskerk met bijna 700 stemmen had die finaleplek stevig in handen.

Papieren

Er kwamen de laatste dagen voordat de stemronde afgelopen woensdag eindigde, vooral veel papieren stemmen binnen voor Riny Bouwmeester, de vrijwilligster van het Pieter Vermeulen Museum. De Santpoortse haalde daardoor 500 stemmen binnen. Bijna vijftig stemmen meer dan haar dorpsgenoot Bas Kuntz, van de plaatselijke harddraverijvereniging. Beide Santpoorters staan daarmee in de finale.

Erna werd het heel spannend. Het aantal stemmen van deze kandidaten zaten veel dichter op elkaar. Maar zo’n 150 papieren stemmen waren voor Peter Stam genoeg om als vijfde de finale te halen. In totaal kreeg hij bijna 250 stemmen. De Velsen-Noordse politicus is daarmee de verrassing van de laatste dag.

Telstar-vrijwilligster

Tussen Stam en de Heemskerkse vrijwilliger Bertus Berghuis zat minder dan twintig stemmen. Maar meer dan 220 stemmen was voor Berghuis genoeg voor de laatste finaleplek. Daarna komt de Telstar-vrijwilligster Marja Korbee op de ondankbare zevende plek. De IJmuidense had vijftien stemmen minder dan Berghuis.

De IJmonder van het Jaar 2018, Ed Geels (midden) met rechts juryvoorzitter en burgemeester van Uitgeest, Wendy Verkleij, en Bernard Lensink, directeur van Landgoed Duin & Kruidberg.
© Foto Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk

De finale van de verkiezing IJmonder van het Jaar 2019 is op maandag 10 februari in het Kennemer Theater. Stemmers die aangegeven hebben dat ze op de verkiezingsavond aanwezig willen zijn, krijgen een kaartje toegestuurd. Een deskundige jury kiest dezelfde avond nog de opvolger van de IJmuidense fotograaf Ed Geels die begin dit jaar de IJmonder van het Jaar-titel veroverde. De IJmonder van het Jaar 2019 gaat behalve met de titel ook naar huis met een speciale trofee gemaakt door de regionale kunstenares Janine Schrama, een arrangement van Landgoed Duin & Kruidberg en een avondje uit van het Kennemer Theater.

In totaal zijn er 3500 stemmen uitgebracht tijdens de negende editie van de verkiezing die wordt georganiseerd door deze krant in samenwerking met het Kennemer Theater en Landgoed Duin & Kruidberg. Veel stemmen kwamen uit de IJmond zelf, maar ook van veel verder weg. Er kwamen zelfs stemmen binnen uit Japan, Thailand en Nieuw-Zeeland. Ruim 1000 van de 3500 stemmen zijn op papier uitgebracht, de rest kwam online binnen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.