Eerste paal slotakkoord voor vernieuwing Raaksgebied

Haarlem - Start bouw van Raaks 3
Haarlem

Zo’n vijftien jaar nadat de vernieuwing van het Raaksgebied van start ging, werd vrijdagmiddag de eerste paal geslagen voor het slotakkoord van dit omvangrijke stadsvernieuwingsproject.

Raaks III is de weinig aansprekende naam voor dit laatste project, waarvan de uitvoering door de crisis jarenlang op zich liet wachten. Het bestaat uit drie gebouwen, die door ontwikkelaar HBB Groep uit Heemstede zijn voorzien van passender namen en worden omschreven als het kroonjuweel van Raaksgebied en als een modern sluitstuk van de binnenstad.

Ze verrijzen tussen het stadskantoor Raakspoort (links op de foto) en de lintbebouwing van de Wilhelminastraat, achter de Jopenkerk. In aansluiting op de monumentale herenhuizen langs de Wilhelminastraat komen drie eigentijdse herenhuizen, De Drie Heren genaamd. Direct daarnaast verrijst De Lantaarn, dat met een hoogte van zeven bouwlagen aansluit op de hoogte van het stadskantoor.

Daarachter komt De Veste, dat in hoogte weer aansluit op de voormalige HBS-B of de Lourens Costerschool (rechts). Naast De Veste komt een parkje, de boerentuin. Onder de gebouwen komt een grote fietsenstalling met 950 plekken. De nieuwbouw is ontworpen door Jeroen Geurst van het Haagse bureau Geurst & Schulze.

In totaal gaat het om 34 aardgasloze en energiezuinige woningen, waarvan het overgrote deel al is verkocht. De oplevering is voorzien in de loop van 2022.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.