Toch rekening voor omruilen afvalbak: vragen in gemeenteraad Haarlemmermeer

Kliko’s.
Hoofddorp

Inwoners moeten gratis een grote afvalbak voor kleinere kunnen ruilen. Dat besloot de gemeenteraad van Haarlemmermeer. De praktijk is anders, stelt Badhoevedorper Mark Staats in een ingezonden brief in deze krant. Hij moest 19,50 euro betalen. Hoe zit dat, wil CDA-fractievoorzitter Herman Koning weten.

„Die meneer wisselt een restafvalbak van 240 liter in voor eentje van 120 liter. Dat scheelt 100 liter. Hij krijgt te horen dat alleen het inruilen voor een bak van 80 liter gratis is omdat de gemeente de 19,50 euro administratiekosten betaalt”, aldus Koning.

CDA-wethouder Mariëtte Sedee zit in een lastig parket. Op voorspraak van GroenLinks besloot de gemeenteraad dat het omwisselen van een grote bak voor een kleine voor de burger gratis moet zijn. Er wordt zo immers veel minder restafval opgehaald.

„Het niet berekenen van administratiekosten voor het omruilen van een bak van 120 liter voor eentje van 80 liter kost ons 40.000 euro”, zegt Sedee. ,,Als we ook de kosten voor het omruilen van een 240 literbak betalen komt daar nog een bedrag bij. Al die kosten betalen de inwoners van Haarlemmermeer, omdat het wordt verrekend in de afvalstoffenheffing.”

Daar komt ze niet mee weg. Koning: „Deze meneer levert nu veel minder restafval in. In het aangenomen voorstel staat niet dat de gemeente niet de kosten van het omruilen van een 240 literbak betaalt.” Erik Vermeulen (Forza): „Die meneer levert minder afval in. Dat levert de gemeente geld op omdat er minder afval afgevoerd hoeft te worden. Hoeveel scheelt dat?”

De wethouder weet dat niet uit haar hoofd. Ze komt er later op terug.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.