Netwerk hogeschool Inholland plat om Citrix-lek, tentamens afgelast

Haarlem

Hogeschool Inholland heeft om veiligheidsredenen de online omgeving afgesloten. De hogeschool maakt gebruik van Citrix-software, waar een beveiligingslek in zit. Studenten kunnen daardoor opdrachten niet online inleveren; ook de tentamens van maandag 20 januari gaan niet door.

Inholland sloot vrijdagmiddag de online omgeving van de hogeschool af. Het is sindsdien alleen nog maar mogelijk om op locaties van Inholland in te loggen op het netwerk. Tentamens worden uitgesteld en studenten mogen opdrachten later inleveren.

Peter Scheffer van Inholland zegt dat de voorzorgsmaatregelen zijn genomen in verband met een beveiligingslek in de software van Citrix-systemen. Hij benadrukt dat het hierbij om een preventieve maatregel gaat en dat er geen indicatie is dat hackers in de systemen van Inholland zijn binnengedrongen. ,,We hebben onze studenten al via een app in kennis gesteld. Ze weten inmiddels ook dat ze uitstel voor hun opdrachten hebben gekregen en dat de tentamens niet doorgaan. Omdat ze in het weekend niet kunnen inloggen, kunnen ze zich niet voorbereiden op hun tentamens. Dan zou het niet fair zijn om zo’n tentamen door te laten gaan. Die worden laten opnieuw ingepland.’’

Lees ook: Universiteit Leiden zet citrix-servers uit en blokkeert zo thuiswerken: ’Veiligheid voor alles’

Beveiligingsupdate

Scheffer zet dat de afdeling ICT van de school het hele weekend doorwerkt om de problemen op te lossen. ,,Maandag komt er van Citrix uit de Verenigde Staten een beveiligingsupdate, we hopen dat we dan weer verder kunnen.’’

De school heeft ongeveer 3000 studenten in de regio Haarlem en zo’n duizend in de regio Alkmaar. Hij stelt dat de school zich verplicht voelt de studenten met deze maatregel te beschermen. ,,Op advies van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) hebben we onze netwerken preventief offline gehaald", aldus Scheffer.

Lees ook: Gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort blokkeren externe toegang tot computersysteem

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.