Hoe Gerard Hazenberg in het geheim 40 Haarlemse kinderen de oorlogswinter doorhielp [video]

Haarlem

Hij was een held, maar belandde voor zijn daad wrang genoeg na de oorlog in de gevangenis. Kijk hier naar een videoreportage: hoe Gerard Hazenberg in het geheim 40 Haarlemse kinderen de oorlogswinter doorhielp.

Gerard Hazenberg moest op last van de Duitsers vertrekken uit IJmuiden. Zijn bakkerij verhuisde naar het Spaarne in Haarlem. Toen 75 jaar geleden de hongerwinter de stad teisterde, selecteerde Hazenberg 40 verhongerde kinderen tussen de 4 en 6 jaar.

In het geheim kregen ze dinsdag- en vrijdagavond een warme maaltijd in de bakkerij. In het geheim, want het voedsel dat Hazenberg kreeg, was voor de verkoop. Gratis weggeven was verboden.

Zelfs zoon Harold en dochter Jantine Hazenberg wisten nooit precies wat vader gedaan had.

Spaarne 66, waar de bakkerij van Hazenberg zat.

Tot ze een paar jaar geleden van de eigenares van restaurant Spaarne 66, het pand waar vader ooit zijn bakkerij had, hoorden dat er twee dames waren geweest. ,,Die vertelden dat ze de oorlog hadden overleefd dankzij het eten van mijn vader.”

Wrang genoeg belandde Hazenberg na de oorlog in de gevangenis voor zijn daad. Hij werd van zijn bed gelicht, verdacht van zwarthandelerij omdat hij het eten stiekem verkocht zou hebben.

,,Maar de man was zo eerlijk als goud.”

Kijk hierboven naar het bijzondere verhaal van Gerard Hazenberg.

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding

Deze videoreportage is gemaakt door studenten van de opleding Media en Entertainment Management van InHolland Haarlem: Niels Kuijt, Jorin Schriemer, Annelotte Kok, Hanne Ruesink en Noleen van Ingen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.