Premium

Koksgilde bijeen in Haarlem: ’Jongeren lastig te interesseren voor lidmaatschap’

De leden van het Koksgilde laten zich verwennen bij restaurant Ratatouille.
© Foto United Photos/Ron Pichel
Haarlem

Zo’n vijftig koks van het Koksgilde Noord-Holland Noord schuiven maandagavond aan bij restaurant Ratatouille in Haarlem voor een vijfgangendiner. Bijpraten, netwerken, kijken in de keuken van een vakgenoot en genieten van heerlijk eten is het doel van dit jaarlijkse diner voor leden. Het ledenaantal van het Koksgilde loopt wat terug en dat betreurt secretaris Brigitta van Dam zeer. ,,Veel jonge mensen willen zich niet vastleggen.’’

Het Koksgilde is een landelijke club met verschillende regionale afdelingen. De afdeling Noord-Holland Noord telt 205 leden. De koks die zich bij het Gilde aansluiten, werken in allerlei branches, zoals horeca, zorginstellingen of onderwijs. Volgens Brigitta van Dam hebben ze één ding gemeen: ze zijn dol op hun vak. Horecadocent Theo Muller (43) op SG Newton in Hoorn vindt dat je ’een beetje geestelijk gestoord’ moet zijn om kok te worden. Omdat het topsport is. ,,Je moet geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Even je werk neerleggen kan niet. Je moet je gasten van het begin tot het eind in de watten leggen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.