Premium

Verdachte dodelijk ongeval in Halfweg: ’Ik reed niet te hard’

Verdachte dodelijk ongeval in Halfweg: ’Ik reed niet te hard’
18 september 2018: twee doden en een zwaargewonde bij een ongeval op de A200.
© Archieffoto
Halfweg

,,Wat er is gebeurd vlak voor het ongeluk daarvan kan ik me niet meer herinneren. Wel dat ik bijkwam en een hoop rook om me heen zag.’’

De 29-jarige Mohamed A. uit Amsterdam benadrukte dinsdag bij de rechtbank in Haarlem dat hij niet te hard had gereden, toen hij op 15 september 2018 achter op een file inreed op de A200 bij Halfweg.

Lees ook: Dodelijke slachtoffers ongeluk A200 komen uit Beverwijk en Halfweg

De automobilist veroorzaakte een ernstig verkeersongeval, waarbij twee doden en een zwaargewonde te betreuren vielen. De officier van justitie eiste vijf maanden celstraf tegen de man en een rijverbod van twee jaar.

De dodelijke slachtoffers waren een 72-jarige inwoner van Beverwijk en zijn 70-jarige zus uit Halfweg. De echtgenote van de Beverwijker raakte zwaargewond. Zij liep een klaplong op, een scheur in haar schouderblad, een gekneusde lever en gescheurde nier. De vrouw moest aan haar rug worden geopereerd.

De officier van justitie vond dat de Amsterdammer schuldig is aan het veroorzaken van het ongeval.

De verdachte heeft volgens haar ’aanmerkelijk onoplettend en onvoorzichtig gereden’ en zou met een te hoge snelheid zijn ingereden op de auto voor hem, die stil stond in de file. Er waren in totaal vier auto’s bij het ongeval betrokken. Een aantal inzittenden raakte lichtgewond.

Verdachte dodelijk ongeval in Halfweg: ’Ik reed niet te hard’

De verdachte kwam vanuit Haarlem. De politie schat in dat hij 111 km per uur reed. De maximum snelheid is op dat stuk weg 100 km per uur. Andere weggebruikers schatten de snelheid van de man in tussen de 120 en 180 km per uur.

,,Ik hoorde een geluid van een slippende auto, die hard remde, en daarna een enorme klap’’, vertelde een getuige over het moment van het ongeval.

De verdachte zei dat hij zich niet kon herinneren of hij een matrixbord had gezien, waarop werd gewaarschuwd voor de file. ,,Of ik dat heb gezien? Ik weet het echt niet meer.’’

De verdachte vertelde in tranen tegen de nabestaanden dat hij het vreselijk vindt wat er is gebeurd. ,,Het spijt mij.’’

Hij zei dat zijn eigen leven ook op zijn kop staat en dat hij hulp heeft gezocht van een psychiater. De man werd twee keer eerder veroordeeld voor te hard rijden en rijden zonder rijbewijs.

Nabestaanden van de omgekomen slachtoffers lieten weten dat ze erg boos op de verdachte waren geworden, nadat hij in het najaar van 2019 was opgedoken in een uitzending van het televisieprogramma Opgelicht.

Daarin kwam hij volgens hen koud en kil over en hadden mensen gezegd dat A. gewoon voor zijn werk in zijn auto rondreed, terwijl hij toen een rijverbod had. Maar volgens de verdachte klopte dat laatste niet.

,,Mijn vader was mijn chauffeur. Ik zal nooit gaan rijden als ik mijn rijbewijs kwijt ben.’’ Zijn advocaat bepleitte een taakstraf.

Uitspraak op 4 februari.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.