Premium

Eerste stap voor uitvoering van plan Haarlemmer Stroom

Eerste stap voor uitvoering van plan Haarlemmer Stroom
Met een lichtshow werd de restauratie in gang gezet.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

De nodige hobbels zijn nog te nemen de komende jaren, maar dinsdag werd aan het eind van de middag de eerste stap gezet voor de uitvoering van het plan Haarlemmer Stroom. Met een lichtshow werd de restauratie van het Meterhuis, de Zuiveringshal en de Oerkap in gang gezet.

Dat gebeurde op de plek waar ooit de Haarlemse energiefabriek stond, pal achter de Sportliedenbuurt in de Waarderpolder. Een handvol monumentale gebouwen resteert nog van dit industriële verleden en blijft - na jarenlange verwaarlozing - behouden voor een nieuwe toekomst, dankzij het plan Haarlemmer Stroom van projectontwikkelaar Lingotto.

Voor Lingotto (vernoemd naar de beroemde Fiatfabriek in Turijn) gaat het bij dit feestje niet alleen om de start van de renovatie van Meterhuis, Zuiveringshal en Oerkap. Voor de Amsterdamse ontwikkelaar markeert dit het begin van de realisatie van het gehele plan Haarlemmer Stroom. Na het Meterhuis volgt de restauratie of herbouw van de andere monumentale gebouwen op het terrein, zoals de Turbinehal, de directeurswoning, de bewaarderswoning en het administratiegebouw waar nu Nieuwe Vide is gehuisvest.

Daarna volgt dan de nieuwbouw van onder meer een grote parkeervoorziening en een gebouw voor short stay. Voor de uitvoering van het plan heeft Lingotto ook de twee kavels nodig die de gemeente nu nog in haar bezit heeft. Op een van die kavels, vlakbij de Figeebrug, wil Lingotto een hotel bouwen. Dit project valt niet onder de bouwstop van twee jaar die de gemeente onlangs voor nieuwe hotels heeft ingesteld. Naast dit hotel moet ook een insteekhaven komen, waardoor passanten kunnen aanleggen bij het centrale Lichtfabriekplein. Daarover is Lingotto nog in overleg met de gemeente, want in het bestemmingsplan ligt die haven op een andere plek.

Handschoen

De plannen voor dit gebied hebben jarenlang stilgelegen, maar Lingotto en aannemer KBK hebben de handschoen opgepakt, zo stelde wethouder Floor Roduner. ,,Ze hebben de herontwikkeling van dit gebied vlot getrokken. Stapsgewijs gaan ze het nu aanpakken op een manier die de gemeente voor ogen had. We hebben altijd geloofd dat dit gebied een mooie aanvulling op Haarlem kan zijn, een cultureel bedrijventerrein als uitbreiding van de historische binnenstad.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.