Premium

Gebruikers van Het Terras in Santpoort-Noord hebben nog steeds geen duidelijkheid over het pand

Santpoort-Noord

Na een dik jaar hebben de gebruikers van dorpshuis Het Terras in Santpoort-Noord nog steeds geen duidelijkheid over hun onderkomen. Een projectbureau is bezig met een nieuwe indeling van het pand.

Hoewel de gebruikers een lange adem moeten hebben, is Wim Beukenkamp van EHBO Santpoort wel tevreden over hoe het proces nu gaat. „Op 2 november vorig jaar hebben we een bespreking gehad met een consultant van de gemeente Velsen en nu is wel het besef doorgedrongen dat Het Terras, zoals het in 2014 is gebouwd, een aantal missers heeft en onhandig is ingedeeld.”

De EHBO-vereniging heeft inmiddels aangegeven naar de begane grond van Het Terras te willen verhuizen, mits de opbergkasten ook naar beneden gaan. „Anders is het elke keer zo’n gesjouw met ons materiaal”, aldus Beukenkamp.

Sinds de opening van het dorpshuis maakt de EHBO gebruik van een van de drie ruimtes op de eerste verdieping. De Stichting Welzijn Velsen wil de bovenverdieping echter als kantoorruimte, zo liet zij oktober 2018 weten.

De stichting, die onder meer alle Velsense buurthuizen beheert, is nu min of meer dakloos. Een jaar geleden moest de stichting vertrekken uit het Centraal Bureau aan Plein 1945 in IJmuiden. Sindsdien leidt het managementteam van Stichting Welzijn Velsen een zwervend bestaan. Voor een deel zit het management in buurtcentrum De Dwarsligger. De boekhouder van de Stichting Welzijn Velsen heeft wel een vaste plek in Het Terras.

Na de uitgesproken wens van de Stichting Welzijn in oktober 2018 ontstond onder de gebruikers onrust. Zij vreesden voor hun onderkomen. In mei vorig jaar liet de Stichting Welzijn weten dat het Terras dicht zou gaan voor een verbouwing. Voor de gebruikers was het slikken of stikken.

De maat was vol voor EHBO Santpoort en de vereniging voor eerste hulp- en reanimatie-instructeurs in Kennemerland. Zij namen een advocaat in de arm die een pittige brief naar de gemeente stuurde en om opheldering vroeg. „De gemeente Velsen is de eigenaar van het dorpshuis. Wethouder Bram Diepstraten is in feite de huisbaas”, legde Beukenkamp destijds uit.

Dat hielp. Er kwam een gesprek met de wethouders Diepstraten en Steijn. De kou ging uit de lucht en de discussie kwam weer op gang. „Al die commotie heeft Het Terras wel goed gedaan, want iedereen kent het nu”, zegt Beukenkamp.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.