Tijdelijk Holocaustmonument maandagmiddag onthuld bij stadhuis in IJmuiden

IJmuiden

Velsen krijgt een tijdelijk Holocaustmonument. Het werk Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde wordt maandag door burgemeester Frank Dales onthuld op Plein 1945 in IJmuiden.

Op maandag is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In dit kamp zijn door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen vermoord, van wie de meesten zijn vergast. Het kamp was de grootste van de Duitse vernietigingskampen en staat symbool voor de massamoord op de joden.

Het tijdelijke Holocaustmonument ligt er tot 2 februari. Het is een lichtmonument, dat is geïnspireerd door de joodse traditie om steentjes op graven te leggen. Het is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei gemaakt. Een cirkel herdenkingsstenen licht om de paar seconden open dooft weer uit. Als een ademhaling of hartslag. Dit symboliseert dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

Vernietigingskampen

Het complete monument bestaat uit 104.000 stenen; evenzoveel als het aantal joden, Sinti en Roma dat in de oorlogsjaren door de nazi’s systematisch uit Nederland naar de vernietigingskampen is gedeporteerd om vermoord te worden. De stenen zijn verspreid over 170 gemeenten, waaronder Velsen.

Maandag vindt eerst een ontvangst plaats in het stadhuis, waarna om 17.00 uur het lichtmonument op het plein voor het stadhuis onthuld. Daarna is er een ontvangst op het stadhuis in de Burgerzaal.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.