Parasite wint publieksprijs Filmfestival Rotterdam

Rotterdam

Zheng Lu Xinyuan heeft met haar film The Cloud in Her Room een Tiger Award in de wacht gesleept op het International Film Festival Rotterdam. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend.

De Chinese filmmaker mag hiermee niet alleen de belangrijkste filmprijs van het festival, maar ook een geldbedrag van 40.000 euro mee naar huis nemen, dat ze wel moet delen met de producent. In de debuutfilm van Zheng Lu Xinyuan keert haar 22-jarige hoofdpersoon voor Nieuwjaar terug naar haar geboorteplek Hangzhou. De jury was unaniem onder de indruk en vond dat de film "op elegante wijze een door moderne vervreemding en kapitalisme verlamde generatie portretteert."

De Koreaanse film Parasite won de publieksprijs van het IFFR. Het ging om een speciale zwart-witversie van de film. Regisseur Bong Joon Ho nam de award vrijdagavond zelf in ontvangst.

Favoriet voor Oscar

Parasite gaat over een arm gezin dat op slinkse wijze een plek weet te bemachtigen in het leven van een steenrijke familie. De zwarte komedie won inmiddels vele tientallen prijzen, waaronder de prestigieuze Gouden Palm tijdens het festival van Cannes en de Golden Globe voor beste buitenlandse productie van het jaar. Ook werd de sociale satire door de Nederlandse filmpers uitgeroepen tot beste titel van 2019 en geldt Parasite als een grote favoriet bij de Oscaruitreiking over een maand.

De regisseur bracht de zwart-witversie, die vanaf 13 februari in Nederlandse bioscopen te zien is, uit onder meer omdat "alle personages er nog pathetischer uitzien", zei hij eerder.

De Zuid-Koreaanse regisseur Kim Yonghoon won de Special Jury Award voor Beasts Clawing at Straws. De VPRO Big Screen Award was voor A Perfectly Normal Family van de Deense Malou Reymann en de Bright Future Award ging naar Moving On van Yoon Dan-bi.

Meer nieuws uit Binnenland

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.