Premium

Gewijzigde reisdatum redde het leven van Lies de Boode: zeven kinderen sneuvelden door aanval Engelse Spitfire

Gewijzigde reisdatum redde het leven van Lies de Boode: zeven kinderen sneuvelden door aanval Engelse Spitfire
,,Het maakt me van streek, omdat ik toch denk dat ik erbij had kunnen zijn.”
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Lies de Boode (83) is nog altijd aangedaan door de luchtaanval in 1945 op een busje met dertien kinderen, van wie er zeven sneuvelden. „Ik heb de gebeurtenis jaren van me afgezet en ineens komt alles weer boven.”

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding

Negen Haarlemmers, waaronder de zeven kinderen, werden tijdens in de hongerwinter gedood door een Engelse Spitfirepiloot.

Gedurende die strenge winter kregen tientallen Haarlemse kinderen de kans aan te sterken op boerderijen in Graft-De Rijp. Dat gebeurde op initiatief van Joh. Enschedé & Zonen, en was bedoeld voor kinderen van het personeel van de Haarlemse drukker.

Tijdens het vervoer van een groep kinderen dook bij Alkmaar een geallieerd jachtvliegtuig van de Royal Air Force op.

De piloot, die vermoedelijk op de terugweg was van een aanval op een Duitse stad, moet de groene bestelbus hebben aangezien voor vijandelijk, en schoot. Of de Engelse piloot een of twee keer aanviel, is niet duidelijk.

Lees ook: Broers Henk en Peter Pander brengen geallieerde aanval op Haarlemse kinderen in beeld

Lees ook: De tragische reis van dertien Haarlemse bleekneusjes in 1945

„Ik ben 14 februari met het busje naar Graft gegaan, maar ik had eigenlijk 21 februari gemoeten”, vertelt Lies de Boode uit Haarlem.

„Dat is precies de dag dat het busje is beschoten. Die verandering van vertrekdatum heeft me mijn leven gered. Het maakt me van streek, omdat ik toch denk dat ik erbij had kunnen zijn.”

Haar tweede vader werkte meer dan vijftig jaar bij Enschedé. Om die reden mocht ook zij op krachten komen op de boerderij bij de familie Koster.

De Boode heeft nooit geweten waarom zij eerder werd overgebracht dan de bedoeling was. Ze veronderstelt dat daarmee de mogelijkheid ontstond om twee meisjes uit één gezin tegelijk te vervoeren.

„Ik was 8 jaar. Bij de boer in Graft werd ik 28 februari 9 jaar. Mijn moeder en mijn broertje zijn die dag vanuit Haarlem naar mij toe gekomen. Ik herinner me nog dat ik daar per ongeluk mijn moeder heb opgesloten op de buiten-wc boven de sloot. Zoiets geks.”

Poesiealbum

Hoe de kinderen terugkeerden naar Haarlem is Lies vergeten. Ze bleven er ruim zes weken.

Lies maakte vriendinnetjes in Graft. Ze heeft nog het poesiealbum met versjes. „Dat vind ik nog altijd heel bijzonder. Vorig jaar was ik mee met een uitstapje naar Graft. Ik wilde in een zorginstelling op zoek naar die meisjes, maar ik mocht er niet in. Ze waren heel streng tegen me.”

Lies de Boode heeft drie kinderen. Tussen neus en lippen vertelde ze hen weleens over het drama. Ze heeft de kinderen die in het noodlottige voertuig zaten niet gekend.

Ze weet stellig dat bovenop de groene Enschedébus een laken was gespannen met een rood kruis erop, bij wijze van bescherming tegen luchtaanvallen.

Op 9 mei kreeg Lies chocola van de geallieerde soldaten op de Grote Markt. Nederland was bevrijd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.