Premium

Duitse soldaten met geklets en stuk kaas afleiden van de verborgen wapens op zolder

Duitse soldaten met geklets en stuk kaas afleiden van de verborgen wapens op zolder
Piet Dekker op de motor, in de zelfgemaakte zijspan annex ’oorlogsbuit’ zitten de dochtertjes Nel en Gré
Wijdenes

Ze weten in het dorp Wijdenes nog wel te verhalen over de stalen zenuwen die Annie Kollis moet hebben gehad, toen een groepje Duitse soldaten plots aanklopte. Boven, op zolder, lagen namelijk de net gedropte wapens van de verzetsgroep. Maar Annie wist de soldaten na wat vrolijk geklets weg te sturen met een stuk kaas.

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding

De zussen Gré Groenhart-Dekker en Nel Korver-Dekker hebben die verhalen vooral na de oorlog gehoord toen er thuis regelmatig over werd verteld. Maar hoe jong ze ook waren, het maakte toch diepe indruk. ,,Ook achteraf, toen we meer kregen te horen van wat er gebeurd is”, lacht Nel. ,,Als kleuter had je toch niks in de gaten.”

Hun huis, dat was de plek waar vader Dekker als smid zo’n beetje de technische alleskunner van Wijdenes was. ,,Hij wist de dynamo’s te maken, die dan bij mensen op het dak werden gezet”, weet Gré. ,,Dan had iedereen dankzij de wind in de wieken toch een beetje stroom om de lamp aan te kunnen doen.”

Radiotoestellen

Sterker nog, vader Dekker had overal onderdelen verstopt om een radiotoestel te kunnen maken. Die trouwens ook op de elektriciteit van een windvaantje op het dak het betrouwbare nieuws van Radio Oranje krakend in de huiskamers bracht.

Duitse soldaten met geklets en stuk kaas afleiden van de verborgen wapens op zolder
’Annonce’ van dorpssmid Piet Dekker in Wijdenes, april 1942

Later kwam in de oorlogsjaren Jan Heeman, de neef van de familie Dekker, vanuit Bussum naar Wijdenes.

Hij dook hier als jonge jongen onder voor de bezetters. De verhalen over zijn tocht vanuit Bussum naar West-Friesland zorgden in de naoorlogse jaren steevast voor vrolijkheid. Want de neef was verkleed als verpleegster op de tweewieler naar het onderduikadres gepeddeld.

Ziek

Die neef was ook in 1944 betrokken bij de wapendroppings voor de groep ’Sally’. Vader Piet Dekker werd ziek, kreeg tbc. Dat voorkwam overigens dat hij voor het werk naar Duitsland zou worden gestuurd. ,,Maar voor onze moeder was dat niet bepaald makkelijk.”

De wapendroppings zorgden ook voor gevaar. Bij verraad vielen er immers geheid doden. De groep verzetsmensen moest iedere keer snel alles verbergen: de wapens, de metalen containers en de parachutes.

De meisjes Dekker hebben later nog in fraaie jurkjes van diezelfde parachutestof rondgelopen. Dorpsgenoot Zwaan regelde altijd zijn paard en wagen, waarmee ratelend en al de zorgvuldig verstopte containers werden afgevoerd naar een veilig adres. De meesten verdwenen naar de Broekerhaven.

Chocola

Ze weten ook nog dat op het einde van de oorlog een voor Sally bedoelde container met eten en chocolade in de buurt van Schellinkhout terechtkwam. ,,De vinder heeft toen alle kinderen van de school daar een chocolaatje gegeven.”

Er was ook een gaarkeuken in Wijdenes, dat weten ze ook nog. ,,Iedereen wist volgens mij precies wat er in Wijdenes speelde. En iedereen heeft tijdens de oorlog z’n mond gehouden.”

Vader Piet Dekker - voor al uw motoren en rijwielen - wist wat van de afgeworpen brandstoftanks van vliegtuigen en de containers wel iets handigs te maken. En zo komt het dat op een foto uit zomer 1947 de DKW motorfiets van Piet prijkt, met een bijzondere zijspan.

,,Die heeft vader gemaakt van zo’n brandstoftank. En wij zitten erin. Gingen bij onze neef in Bussum op bezoek.”

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.