Premium

Rapper Steven Engel doet al twintig jaar alles zelf [video]

Rapper Steven Engel doet al twintig jaar alles zelf [video]
Amsterdam

Twintig jaar Engel. Twintig jaar alles zelf doen. Maar ook twintig jaar mooie samenwerkingen. Voor rapper Steven Engel (37) reden voor een ’greatest hits zonder hits’ en een feesttourneetje.

Steven Engel groeide op in de stad waar ’do it yourself’ in de popmuziek zo ongeveer werd uitgevonden: Hoorn. Inmiddels woont hij alweer een tijd in Amsterdam, maar zijn vorige album ’Schatgravers’ was een productie waaraan op volle kracht werd meegewerkt door zijn muzikale vrienden uit West-Friesland.

„Ik ben daar best trots op”, zegt hij in een eetcafé aan de Amstel. „Na zo’n lange tijd kan ik nog steeds met iedereen door één deur. Misschien komt het ook omdat het nooit over geld is gegaan. Want dat had ik niet. En dingen lopen altijd stuk op geld en vrouwen.”

Heel proces

Een van de kamers van zijn huis staat nu vol met cd’s, lp’s en merchandise. ’Alles nog open’ is klaar. Maar nu volgt er nog een heel proces van distributie, voorbereiden van de shows en de shows, die ook weer een logistieke coördinatie met zich meebrengen. Dat doet Engel allemaal zelf, zoals hij al twintig jaar alles zelf doet.

Rapper Steven Engel doet al twintig jaar alles zelf [video]
Engel: ,,Toen het vinyl binnenkwam heb ik de hele dag met een glimlach rondgelopen.’’
© Foto Joël Vrijhof

„Toen het vinyl binnenkwam, heb ik de hele dag met een glimlach rondgelopen. Dat had ik nog nooit gedaan, zo’n plaat. Het is een heel proces, het duurt ook drie maanden voor zo’n album echt geperst is. Maar ik wilde dat een keer doen en het jubileum was er een mooie gelegenheid voor.”

Eind jaren ’90 was Steven Engel in Hoorn al actief in de muziek in de bands BSE en Duster. Er werden cd’s uitgebracht. „Frank van den Berg, programmeur van poppodium Manifesto in Hoorn, heeft me altijd veel kansen gegeven. We hebben zelfs gespeeld tijdens de opening van die zaal. Daar ben ik hem heel dankbaar voor en daarom beginnen we de tour ook daar.”

Osdorp Posse

Vanaf het moment dat Engel ’solo’ ging als Engel en als rapper actief werd, zocht hij ook samenwerkingen. Niet altijd op de meest gebruikelijke manieren, maar wel effectief: Def P van de Osdorp Posse bijvoorbeeld, benaderde hij via e-mail simpelweg met de vraag of ze samen eens wat konden doen. Nadat Steven Engels held Def P een tape had beluisterd, kwam de samenwerking tot stand. Ook met Paul de Munnik werd en wordt intensief samengewerkt.

„Op de nieuwe albums van Def P én van Paul de Munnik doe ik ook mee, dus het is mooi dat de waardering nu ook de andere kant op werkt. Ik heb me nooit gerealiseerd hoezeer ik die waardering nodig had. Maar nu het gebeurt vind ik dat echt heel fijn.”

Ook met Diggy Dex, Tim Knol, Jiggy Djé, Per.verz, Just en Bart van der Weide van Racoon werden samenwerkingen aangegaan op de stroom albums die Engel produceerde. Gitarist Daniël Baay, met wie Engel op een woonboot in Amsterdam de eerste opnames maakte, is nog steeds regelmatig van de partij.

Op het nieuwe album ’Alles nog open’ zijn deze samenwerkingen allemaal te beluisteren. Via onder meer Spotify en iTunes is een serie podcasts te beluisteren, ’Sleutelmomenten’ geheten, waarop Engel in gesprek is met al deze mensen. Terugkijkend, maar ook pratend over wat al deze mensen bezighoudt en wat de toekomstplannen zijn.

Meer eigen gevoel

„Het album is een soort ’greatest hits zonder hits”’, lacht Engel. „Ik ben natuurlijk niet bekend bij het grote publiek. Dus het is een verzamelalbum voor liefhebbers en voor mezelf. Het oudste nummer stamt uit 2004, ’Onbekende bestemming’, dat ik samen met Daniël Baay maakte. Het werk van voor die tijd vond ik niet geschikt voor het album.”

,,Mijn manier van rappen is de afgelopen twintig jaar flink veranderd. De timing, maar ook de hoogte van mijn stem. Vroeger was ik een kopie van de Osdorp Posse. Nu zit er meer eigen gevoel in, ook in de teksten. Ik vind het melancholische wel mooi. Het heet ’Alles nog open’, omdat ik het gevoel heb dat er ook na twintig jaar nog van alles kan gebeuren. Ik ben pas net begonnen.”

Van de twintig jaar Engel leeft Steven nu ruim tien jaar van zijn muziek. „Ik ben altijd bezig. Word zelfs een beetje paniekerig wanneer ik niet weet wat het volgende project is. Het blijft wel hip hop. Die muziek is nu groter dan ooit. Al pluk ik daar niet echt de vruchten van. Ik ga er zelf altijd hard tegenin wanneer wordt beweerd dat hip hop leeftijdgebonden is. Terwijl dat bij rock en blues en dergelijke niet gebeurt. Inmiddels weet ik beter wat ik doe en ben ik erg goed geworden in het plannen en organiseren. Ik heb de wind wat meer in de rug. En ik voel me gezegend dat ik altijd zin heb om iets moois te maken.”

Muziek

Engel: ’Alles nog open’. Tour langs o.m.: Manifesto, Hoorn (22/2); Paradiso, Amsterdam (7/3); Paard, Den Haag (14/3). Op 21 februari staat Engel van 14 tot 17 uur achter de toonbank bij Uptown Records in Hoorn, waar het album te koop is.

engelland.nl

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.