Premium

OM eist celstraf tegen viskarhouder uit Santpoort-Noord: ’In Velsen kon je coke bij je visje halen’

OM eist celstraf tegen viskarhouder uit Santpoort-Noord: ’In Velsen kon je coke bij je visje halen’
© archieffoto
IJmuiden / Schiphol

,,Het gonsde in de gemeente Velsen van de geruchten dat je bij de kraam van Martijn M. bij je vis ook een wikkeltje cocaïne kon krijgen.’’ Dat zei de officier van justitie afgelopen maandag in de strafzaak tegen deze 36-jarige vishandelaar uit Santpoort-Noord.

Dat gerucht bleek tijdens de behandeling van de zaak in elk geval gedeeltelijk waar. Martijn M. gaf namelijk toe dat hij zo af en toe vanuit zijn viskraam een wikkel cocaïne aan oude vrienden en kennissen overhandigde.

Gebruiken

De Santpoorter zei zelf met regelmaat te gebruiken en dan meteen af en toe iets te bestellen voor een zeer beperkte groep kennissen. Maar volgens het openbaar ministerie is de harddrugshandel omvangrijker geweest. ,,Verdachte heeft sinds eind 2018 elke dag vanuit zijn viskar gehandeld in cocaïne’’, stelde de aanklager in de rechtbank bij Schiphol.

De verdenking van drugshandel was niet het enige waarvoor M. moest voorkomen. Hij zou volgens justitie ook ruim 52.000 euro hebben witgewassen, vanaf 2014 tot zijn aanhouding in mei vorig jaar. Ook dat ontkende de Santpoorter.

De grote stortingen op zijn rekening zouden zijn gekomen na de verkoop van onder meer oud ijzer, de verkoop van meubilair na zijn scheiding en contanten die hij van vrienden had gekregen tijdens het pokeren.

Maar volgens de officier van justitie heeft de Santpoorter dat niet kunnen aantonen met bewijs. De aanklager eiste 24 maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, tegen de verdachte. Ook wil het openbaar ministerie dat M. zijn viskar definitief kwijtraakt en dat hij 52.000 euro aan witgewassen geld gaat terugbetalen.

Anonieme melding

Martijn M. liep tegen de lamp nadat er bij de politie een anonieme melding kwam over drugshandel door de vishandelaar. Vervolgens werd de 36-jarige verdachte een tijdlang afgeluisterd met telefoontaps.

Volgens justitie is op deze manier aan het licht gekomen dat mensen via een berichtje cocaïne bestelden, door te vragen om een ’zalmpie zalmpie’. Ook dit is volgens de Santpoorter niet waar. Het telefonische contact ging volgens hem echt gewoon over vis.

M.: ,,Deze meneer had altijd weinig tijd en kon niet in de rij wachten. Dan stuurde hij van tevoren een berichtje om zijn bestelling door te geven. Bij de kraam vroeg hij dan soms of ik nog iets had en als ik dan toevallig genoeg had, dan stopte ik dat erbij in het zakje. De vishandel had niks met cocaïne te maken, maar de politie omschrijft het echt als een soort Sodom en Gomorra’’, stelde de vishandelaar.

Zijn advocaat vroeg de rechters M. gedeeltelijk vrij te spreken.

Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.