Premium

Na 110 jaar houdt de Haarlemse hengelsportzaak Goedvolk op te bestaan: Levenslang gefascineerd door vissen

Na 110 jaar houdt de Haarlemse hengelsportzaak Goedvolk op te bestaan: Levenslang gefascineerd door vissen
Paul Goedvolk met een zeilvis in Mexico.

Het schuurt nog steeds als ze langs hun pand aan de Rijksstraatweg rijden. Ouder dan 110 jaar zal de fameuze hengelsportzaak van Paul en Ineke Goedvolk niet worden. Hun dochter Natascha moest half oktober besluiten de stekker uit het bedrijf te trekken.

Ondanks hun leeftijd waren Paul (74) en Ineke (80) Goedvolk nog volop bij de winkel betrokken. Hij stond nog geregeld achter de toonbank als adviseur, terwijl zij haar dochter deels ontzorgde bij het opvoeden van haar twee zoontjes. Ondanks alle geïnvesteerde tijd en moeite mocht het niet baten.

Toen een opkoper een aantrekkelijk bedrag bood voor de voorraad, was de beslissing snel genomen. Voorwaarde was wel dat de winkel onmiddellijk zou sluiten, waardoor de klanten van de ene op de andere dag voor een dichte deur stonden. Een briefje op het raam gaf de verklaring.

Na 110 jaar houdt de Haarlemse hengelsportzaak Goedvolk op te bestaan: Levenslang gefascineerd door vissen
Een steur bij het Spaarndamse sluisje.

Met de omzet ging het steeds slechter sinds Natascha in 2007 de zaak van haar ouders had overgenomen. „Uiteindelijk stond ze voor minder dan een minimumloon te werken”, zegt Paul. „Dan moet je je afvragen of het nog zin heeft.”

Net als bij zoveel middenstanders had de hausse aan internetaanbieders het afgelopen decennium bij Goedvolk een desastreus effect op de verkoop. Vooral inferieure hengels en aanverwante artikelen uit China zorgden voor economische malheur.

Voor advies kwamen de klanten nog graag naar Goedvolk, om vervolgens achter de laptop hun bestelling te doen bij een iets goedkopere concurrent. Doodzonde, want Paul en Ineke hebben altijd een uitstekende boterham kunnen verdienen aan de zaak.

Joekel

Als klein kind was Goedvolk al gefascineerd door vissen. Vooral de eerste keer, aan de hand van zijn vader, maakte een onuitwisbare indruk. Uit de Leidsevaart hengelde hij meteen een joekel van een brasem tevoorschijn. Dat die ontsnapte voordat hij aan de kant was gebracht, maakte de nieuwe hobby alleen nog maar spannender. Zo was de kleine Paul ook urenlang zoet met een schepnet bij de Kinderhuissingel, waar de vissen door de beroerde waterkwaliteit net onder de oppervlakte zwommen.

Na 110 jaar houdt de Haarlemse hengelsportzaak Goedvolk op te bestaan: Levenslang gefascineerd door vissen
Een regenboogforel in Alaska.

Goedvolk had als tiener nog een hobby: schermen. Hij was zelfs zo behendig met de degen dat hij zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen in 1964. Hij was zo trots als ’een aap met zeven jeweetwel’. Maar de Haarlemmer zou Tokio nooit zien, omdat een official was vergeten het Nederlands team in te schrijven. „Ik was meteen klaar met dat schermen.”

Na een jaartje bij Staatsbosbeheer te hebben gewerkt, wilde Paul in september 1966 elektrotechniek of werktuigbouwkunde gaan studeren. Hij werd een half jaar eerder gevraagd een paar weekjes te komen helpen bij de bekende hengelsportzaak op de Botermarkt van Piet Willemsen, die de winkel uit 1909 van zijn vader had overgenomen. Goedvolk zag wel wat in het tijdelijke baantje. Hij is er nooit meer weggegaan.

Sterker nog: tien jaar later werd hij eigenaar van het bedrijf dat inmiddels in handen was van Ed van Beusekom. Goedvolk stak 40.000 gulden eigen geld in het avontuur en leende er nog 650.000 gulden bij. Voorwaarde was onder meer dat zijn echtgenote in de zaak kwam. Ze werkte voordien bij juwelier Mulder aan de Kampervest. Ineke verruilde zonder dralen horloges en goud voor dobbers en lood. „Verkopen is verkopen.”

Uiteraard verschilde de klandizie als dag en nacht. Om erachter te komen of Ineke uit het goede vissershout was gesneden, belde oud-eigenaar Willemsen op haar eerste dag anoniem naar de winkel. „Hij vroeg eerst of ik maden had en later of ik wormen had. Nadat ik twee keer ja had gezegd, vertelde hij me dat ik dan maar snel naar de dokter moest. Dat was dus mijn vuurdoop.”

Het echtpaar legde direct zijn stempel op de winkel. De donkere platen werden voor de ruiten weggehaald, waardoor een enorme etalage ontstond. Liefhebbers konden zich van buitenaf vergapen aan de talloze hengels en camouflagejassen.

Rambo

Veel aandacht trokken de vervaarlijk uitziende jagersmessen, vooral toen de Rambo-films populair waren. Goedvolk heeft naar eigen zeggen ongetwijfeld weleens een mes verkocht aan een klant met dubieuze intenties. „Maar als een ijzerhandelaar een schroevendraaier verkoopt, vraagt hij ook niet of de klant iemand ermee ondersteboven wil steken.”

Goedvolk zorgde altijd dat hij het crème de la crème aan visgerei in zijn winkel had. Hij wilde hoe dan ook de Engelse topmerken Bruce & Walker en Hardy verkopen. Dat laatste leek een probleem toen de Nederlandse importeur vertelde een akkoord te hebben met de eigenaar van dierenwinkel De Rode Kater op de Riviervismarkt. Goedvolk kon hem overtuigen dat dat geen goede keuze was. „Dan lagen zijn dure hengels tussen de hondenbrokken en kattenbakken. Ik geloof in specialisten. Bij de overname gooide ik meteen de kampeerartikelen en schaatsen eruit.”

Goedvolk was veel meer dan een neringdoende. Hij schreef uitgebreide instructies over allerlei aspecten van de hengelsport. Ook organiseerde hij visreisjes, sponsorde hij wedstrijden, was hij bestuurslid van Hengelsportvereniging Haarlem, creëerde zijn eigen ontwerpen en begon in 1990 ook nog een groothandel.

Voor vakanties was door zijn drukke agenda amper tijd. Die enkele keer dat de Goedvolkjes het vliegtuig instapten, was de eindbestemming steevast een verleidelijke hengellocatie. „Vakantie zonder vissen was ondenkbaar”, zegt Ineke.

Na 110 jaar houdt de Haarlemse hengelsportzaak Goedvolk op te bestaan: Levenslang gefascineerd door vissen
Paul en Ineke Goedvolk, thuis in Hoofddorp.
© Foto United Photos/Paul Vreeker

Zoals die keer dat ze in Kenia elke ochtend in alle vroegte op het strand stonden te vissen. Van de vangst met Goedvolk erop werden imponerende foto’s gemaakt, die vol trots in de winkel werden opgehangen. Die haalde hij meteen weer weg toen hij op de IJmuidense pier een hem onbekende man sprak die verklaarde nooit meer bij Goedvolk te komen. „Want die gaat van mijn centen lekker in Afrika zitten vissen.”

Goedvolk was eigenaar van het pand op de hoek van de Botermarkt en de Barrevoetestraat. Maar toen het parkeerbeleid radicaal veranderde en de auto goeddeels uit dit deel van het stadshart verdween, zag hij steeds minder clientèle voor de toonbank. De stap om in 2001 te verhuizen naar een huurpand aan de Rijksstraatweg, bleek een gouden greep. Het eerste jaar steeg zijn omzet met 25 procent.

Ondanks de verkoop van de winkel enkele maanden geleden, heeft Goedvolk zich nog geen dag verveeld. Hij heeft zijn handen vol aan zijn internetbedrijf beterjagen.nl, een website die zich volledig richt op de jacht. Behalve geweren en munitie zijn alle benodigdheden te koop. Goedvolk is sinds jaar en dag ook een verwoed jager. „Wat mij betreft verschilt het amper van vissen. Het is in de natuur iets verzamelen.”

Kritiek

Hij trekt zich weinig aan van mensen die kritiek hebben op jagers. Ze laten zich in zijn ogen meestal leiden door onkunde. Of door emoties. „Als lieve konijntjes worden geschoten, vinden ze het zielig. Maar als we ganzen op Schiphol schieten, worden we geroemd omdat het om de veiligheid van het vliegverkeer gaat. En ik heb nog nooit iemand horen protesteren bij de jacht op ratten, terwijl dat ook gewoon dieren zijn.”

Na 110 jaar houdt de Haarlemse hengelsportzaak Goedvolk op te bestaan: Levenslang gefascineerd door vissen
Tijdens een parelhoenjacht in Zuid-Afrika.

Net als in de hengelsportbranche rolde Goedvolk ook bij toeval in de jagersmarkt. Een vriend vroeg of hij een partij lokvogels voor hem kon bestellen. Toen Paul merkte hoeveel marge hij pakte met die ene koop, dook hij drie jaar geleden zelf in de markt. „Ja, het loopt geweldig goed. Inmiddels hebben zich al twee potentiële kopers voor de webshop gemeld. Nee, ik weet nog niet of ik met ze in zee ga. Ik vind het nog veel te leuk om bezig te zijn.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.