Premium

Diefstal van kaas, Chocotoffs, pitabroodjes, Bacardi-cola, tandenborstel en wijn bestraft door Haarlemse politierechter; ’Fijner als iedereen afrekent’

Diefstal van kaas, Chocotoffs, pitabroodjes, Bacardi-cola, tandenborstel en wijn bestraft door Haarlemse politierechter; ’Fijner als iedereen afrekent’
,,Ik zag op straat een kaas en wilde hem opeten’’, aldus een Roemeen over het meenemen van een kaas in de Haarlemse Barteljorisstraat.
© Foto: ANP
Haarlem

Vaak maken ze slechts voor een paar euro aan spullen buit, maar winkeldieven bezorgen de politie wel handenvol werk. Donderdagochtend stonden voor de Haarlemse rechtbank vijf van dit soort diefstallen op de rol.

,,Dit is onze corebusiness, helaas’’, vertelt een in de rechtszaal aanwezige politieman. Hij maakt deel uit van een groep die iets hoopt op te steken van de rechtszaken.

De meeste verdachten komen vanochtend niet opdagen. Zoals een 43-jarige Haarlemmer, die in december twee keer werd betrapt bij supermarkten in de stad. Een klant zag dat hij blikjes Bacardi-cola in zijn tas stopte. Hij verklaarde de alcoholische versnaperingen mee te willen nemen, omdat hij geen geld had voor een jointje en toch wilde ontspannen. Op eerste kerstdag had hij niet genoeg euro’s bij zich voor pitabroodjes, die hij in z’n jaszak stopte. De officier van justitie constateert dat het om een ’heel zielige man’ gaat die geen geld heeft voor eten. Het contact met z’n dochter is slecht en z’n ex is onlangs overleden. Hij ’recidiveert weer’, weet de aanklaagster. De politierechter ziet geen andere mogelijkheid dan hem een celstraf van twee weken op te leggen.

De tweede zaak gaat om een 37-jarige Haarlemmer, die naar eigen zeggen twee broodjes en een zak snoep vergat af te rekenen bij de Albert Heijn op Schiphol nadat hij deze in z’n zakken had gestopt. Totale waarde: 2,99 euro. De spullen was de man vergeten doordat hij al vijf dagen wakker was en zich de ’pestpleuris’ had gewerkt, beweerde hij. Een pak vloeitjes rekende hij wel af. Eerder werd de man veelvuldig veroordeeld voor diefstal. De rechter, die een celstraf van twee weken oplegt, vertelt dat het om feiten gaat waar winkeliers veel last van hebben.

Zoals Kaashuis Tromp in Haarlem, dat in december te maken kreeg met diefstal. Al beweerde een 32-jarige Roemeen dat hij niets had gestolen. ,,Ik zag op straat een kaas en wilde hem opeten.’’ Volgens andere betrokkenen stond de kaas in een kar voor de deur. De Roemeen, die in ons land werkt, krijgt een boete van 200 euro en een voorwaardelijke celstraf van een week opgelegd.

Over een Pool (36) maakt de rechter zich zorgen. Hij zou zich misdragen om te worden opgepakt. Tijdens een wijndiefstal was hij ’enorm onder invloed’. Bij een Haarlemse kledingwinkel nam hij laarzen mee zonder te betalen. ,,Het gaat niet goed met hem’’, weet de rechter, die een boete van 900 euro oplegt.

Een 33-jarige Haarlemmer die al vaker is veroordeeld, is de enige verdachte die opdaagt. Zijn moeder is mee. De verdachte probeert uit te leggen dat hij niks wilde stelen toen hij een zak Chocotoffs in z’n schoudertasje en een tandenborstel in z’n zak stopte. Maar de ADHD’er, die flink ’geminderd’ is met z’n verslavingen, raakt verstrikt in zijn eigen woorden. ,,Laat maar zitten.’’ Het leek goed te gaan met hem, vertelt zijn RIBW-begeleider. De rechter legt een boete van 200 euro een voorwaardelijke celstraf van een week op. ,,Het zou een stuk fijner zijn als iedereen zijn spullen afrekent’’, concludeert de rechter aan het einde van de ochtend.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.