Burgemeester Zandvoort: Gratis oordopjes verplicht bij Formule 1

De Formule 1 komt op Circuit Zandvoort met geluidspieken tot 103 decibel.
© ANP
Zandvoort

Bezoekers van het Formule 1-weekend begin mei in Zandvoort moeten verplicht gratis oordopjes aangeboden krijgen.

Ook moet Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2020 bezoekers er uiterlijk drie dagen voor aanvang op wijzen dat bezoekers worden blootgesteld aan pieken tot 103 decibel.

Vergunningen afgegeven

Dat bepaalt burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort in de voorschriften bij de donderdag door hem afgegeven evenementenvergunningen. Die zijn geldig voor het F1-weekend zelf, de zogenoemde side-events en voor de 538-camping op het sportcomplex en een deel van de golfbaan pal naast Circuit Zandvoort.

In de voorschriften besteedt de burgemeester opvallend veel aandacht aan het te verwachten extra geluid. ’Enige overlast’ van race-evenementen is volgens hem ’inherent aan wonen in Zandvoort’. Om Zandvoorters te ontzien, is bepaald dat tussen 8 en 12 uur ’s morgens rustig aan gedaan moet worden. Na 22 uur moet het sowieso klaar zijn met de herrie.

Meetsysteem

Circuit en omgeving worden continu in de gaten gehouden met een meetsysteem dat de geluidsproductie van de fanzone, camping en de luidsprekerinstallaties bij de tribunes checkt. Een telefoontje naar een contactpersoon van Dutch Grand Prix (DGP) moet voldoende zijn om het volume indien nodig onmiddellijk te dempen.

Ook op dit punt wordt aan het milieu gedacht: na afloop moet DGP alle los slingerende oordopjes opruimen, om te voorkomen dat die in het duingebied belanden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.