Schiphol ziet winst oplopen. 2020 wordt cruciaal jaar [video]

Schiphol

De winst van de Schiphol Group is het afgelopen jaar opgelopen van 279 naar 355 miljoen euro. Maar ook de investeringen in het verbeteren van de veiligheid en het vergroten van de luchthavencapaciteit op Schiphol liepen op van 581 naar 860 miljoen euro.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf vrijdagochtend bekend maakte.

Het bedrijf noemt 2020 een cruciaal jaar. ,,Met politieke besluitvorming over de ingebruikname van Lelystad Airport, de verdere ontwikkeling van Schiphol op de middellange termijn en de contouren van de luchtvaart richting 2050.’’

Lelystad Airport is bijna gereed voor opening voor commercieel vliegverkeer. ,,De koers die het kabinet heeft gekozen geeft vorm aan de toekomst: gematigde en gecontroleerde groei gecompenseerd door een daling van het aantal mensen dat ernstige geluidshinder ondervindt. Samen met Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de luchtvaartmaatschappijen hebben we belangrijke initiatieven ontwikkeld voor het terugdringen van geluidsoverlast, milieu-impact en fijnstof. We staan in de startblokken om deze initiatieven samen met onze buren in gang te zetten’’, stelt het bedrijf.

Parkeren

De netto-omzet is het afgelopen jaar toegenomen met 7,0 procent naar 1.615 miljoen euro. De hogere netto-omzet is voornamelijk te danken aan hogere havengelden, autoparkeergelden en andere inkomsten uit passagiersgerelateerde activiteiten.

De bedrijfslasten zijn gestegen met 6,8 procent naar 1.332 miljoen euro. De hogere winst is vooral goed nieuws voor de aandeelhouders zoals de Nederlandse overheid en de gemeente Amsterdam. Het voorgestelde dividend aan aandeelhouders bedraagt 151 miljoen euro (2018: 117 miljoen euro).

Zoals bekend nam het aantal passagiers op Schiphol met 0,9 procent toe tot in totaal 71,7 miljoen. Het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol bedroeg 496.826, een afname van 0,5 procent ten opzichte van 2018. Het vrachtvolume vertoonde een verdere daling met 8,5 procent naar 1,57 miljoen ton.

De Schiphol Group verwacht dat het aantal passagiers in 2020 beperkt zal toenemen. ,,Daarnaast verwachten we dat het genormaliseerd nettoresultaat stabiel blijft vergeleken met 2019.’’

Investeren

In 2019 heeft Schiphol 860 miljoen euro geïnvesteerd in de Roadmap Safety Improvement Schiphol en vergroting van luchthavencapaciteit, klantervaring, operationele efficiëntie en duurzaamheid. Deze investeringen omvatten onder meer de ontwikkeling van de nieuwe pier, de herinrichting van Terminal 1, uitbreiding van platformen en baanonderhoud, nieuwe business lounges in de terminal, de uitbreiding van parkeergarage P3 en het kantoorgebouw The Base D.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.