Premium

Andries Jonker was even bang dat het lot Telstar slecht gezind was. Uiteindelijk zag hij in Vissersderby een team strijden met typisch ’Telstarvoetbal’

Andries Jonker was even bang dat het lot Telstar slecht gezind was. Uiteindelijk zag hij in Vissersderby een team strijden met typisch ’Telstarvoetbal’
Gijs Smal, Francesco Antonucci en Boy Deul Player worden afgetroefd door Telstar-speler Charlie Gilmour.
© Foto Orange Pictures
Volendam

Na twee ruime nederlagen kon Telstar tevreden zijn met het 1-1 gelijkspel uit bij FC Volendam. ,,We hebben Telstarvoetbal laten zien, dat is het belangrijkst”, oordeelde Telstar-trainer Andries Jonker.

Het was een bewuste keuze van Jonker om tot de 86e minuut te wachten met wisselen. De spelers van Telstar liepen op hun tandvlees, zo zag hij. Blessures lagen op de loer. Binnen acht minuten haalde Jonker Shayne Pattynama en Anass Najah vanwege kramp naar de kant en Reda Kharchouch vanwege een enkelblessure.

,,In de tweede helft ging Volendam heel veel risico nemen door één op één te spelen. Ze weten dat wij moeite hebben om dat te belopen. Het zorgde er wel voor dat wij heel veel ruimte kregen. We hebben genoeg kansen gehad op de 1-2.”

Het meest tevreden was Jonker over het feit dat zijn team het spel had gespeeld wat hij zelf ’Telstarvoetbal’ noemt. Zijn ploeg had immers wat goed te maken na de 4-2 nederlaag bij Almere City en de 1-7 vernedering door NEC in eigen huis. ,,Ons positiespel was zeker in de eerste helft goed. Het was heel erg fris en verzorgd. Het doelpunt van Plet was prachtig. We kunnen een keer verliezen, maar niet thuis met 7-1. Ik wil dat we altijd ons eigen voetbal spelen.”

Toch begon de wedstrijd voor Telstar dramatisch. Al na vier minuten stond de achterstand op het scorebord. Martijn Kaars probeerde met een voorzet Nick Doodeman te bereiken. Shayne Pattynama probeerde dat te voorkomen maar gleed de bal zelf naar binnen.

Jonker: ,,,Je weet dat Volendam aan een geweldige serie bezig is. Dan moet je de beginfase goed door te zien te komen. Dat ging prima, 2,5 minuut lang. Ik dacht bij het eigen doelpunt: het zal toch niet weer?”

Tien minuten voor rust kwam Telstar op gelijke hoogte door een snelle aanval via Shayne Pattynama. De back nam revanche op zijn eigen doelpunt door de bal met een fraaie pass bij Glynor Plet af te leveren. Het was voor Plet zijn zevende doelpunt van het seizoen. En dat terwijl de 33-jarige Plet pas vijf keer eerder in de basis begon. Hij verving de geblesseerde Elayis Tavsan. ,,Ik vind het niet erg om geen basisplek te hebben. Ik wil belangrijk zijn voor het team. Vandaag hebben we ons goed herpakt van vorige week. We waren een eenheid.”

In de tweede helft lieten beide ploegen niet hun beste spel zien, maar het was voor toeschouwers met een oranje of wit hart bloedspannend. Het spel golfde op en neer. Telstar kreeg aanvankelijk een aantal mogelijkheden. Pattynama schoot in het zijnet en een hard schot van Senne Lynen werd geblokt.

Toch mocht Telstar niet klagen dat het een punt overhield aan de wedstrijd. In de 67e minuut wilde heel Volendam een strafschop nadat Gijs Smal de bal in de zestien tegen de hand van Redouan el Yaakoubi aanschoot. Gijs Smal zag even later zijn vurige afstandsschot net overgaan. Vlak voor tijd kopte Jelle Duin uit een mooie voorzet van El Kadiri net naast voor Volendam en even later kopte hij nog op de lat.

Bij Telstar stond Anthony Swolfs voor het eerst sinds november op doel. Hij kreeg de voorkeur boven Sven van der Maaten. Nieuwe doelman Piet Velthuizen is nog niet fit. Swolfs: ,,Ik denk dat het goed ging vandaag. Er zijn weinig ploegen die een punt overhouden aan een uitwedstrijd bij FC Volendam.

FC Volendam-Telstar 1-1

4. Pattynama (e.d.) 1-0, 35. Plet 1-1

FC Volendam Bakker; Fadiga, Visser, Van de Ven, Smal; Plat, Doodeman (73. Duin), Antonucci Vlak (46. Plat); Deul (63. El Kadiri), Kaars.

Telstar Swolfs; Lynen, Korpershoek, Benamar, El Yaakoubi, Pattynama (90. Springer) ; Gilmour, Najah (90. Dijkstra), Van Doorm; Plet, Kharchouch (87. Fernandes).

Meer nieuws uit Telstar

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.