Premium

RFC Haarlem wint op nat veld eenvoudig van Groningen

RFC Haarlem wint op nat veld eenvoudig van Groningen
Arthur Mazouard probeert ondanks een tackle van een Groninger verder te komen
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

De wedstrijd tussen RFC Haarlem en RC Groningen werd aangekondigd als een ware clash. Na twee helften van 40 minuten speeltijd voldeed het duel allerminst aan de verwachting. RFC won overtuigend in een duel waar de harde wind en stromende regen vrij spel had op het pas aangelegde kunstgrasveld met maar liefst 22-3.

Niet iedereen was blij met de nieuwe ’mat’ van het trainingsveld. Clubicoon Ruud Harmsen had liever op natuurgras gespeeld dat voor het nieuwe clubhuis iets verderop ligt. Waarom? „Dan hadden we tenminste droog gestaan. Maar ja, vanwege de grote hoeveelheid plassen water was het vandaag absoluut niet mogelijk om daar te rugbyen. Als we niet hier hadden kunnen spelen was het zeker afgelast. Je kan daar nu waterpoloën.”

Dat het duel door ging was maar goed ook. RFC drukte van meet af aan een stempel op de wedstrijd en opende – tegen de wind in – de score met een try van de Nieuw-Zeelandse prop Michael Ioapo. De Groningers deden er lang over om iets terug te doen, maar twintig minuten later scoorden ze uit een penalty. Voor RFC was dat het signaal om een tandje bij te zetten. Liam Brice maakte de tweede try en Arthur Mazouard tekende met de conversie voor de 12-3 ruststand.

In de tweede helft maakte Denzel Walker al snel de derde try. RFC ging op jacht naar de vierde om op die manier het bonuspunt veilig te stellen. Het nog schaars aanwezige publiek moest lang wachten, maar uiteindelijk was het Chris Koop die de bal achter de achterlijn drukte. Het was een fase waarin Dennis Duwel het verschil maakte. Coach Walter van Ling: „De orkaan of storm Dennis bleef uit, maar in de stromende regen zorgde onze Dennis voor de nodige beweging.”

Toen de scheidsrechter had aangegeven dat het eind van de wedstrijd nabij was, twijfelde Pepijn van Dijk geen moment. Direct trapte de routinier de bal buiten de lijnen. Kort daarna werd het duel afgefloten en renden de spelers, na de traditionele felicitatierondes, zo snel mogelijk van het veld af.

Voor Brice was het hem niet onbekend in dit weertype te spelen. „In Australië kan het soms ook tekeer gaan. Daar heb ik twee keer een wedstrijd gespeeld in omstandigheden die iets erger waren dan vandaag.”

Eenmaal binnen in de kleedkamer volgde de nabespreking voor het hele team. Staand in een grote cirkel prees Van Ling de spelers om het vertoonde spel. „Normaal trakteer ik op donuts als we de nul houden. Deze keer kom ik woensdag met een verrassing. Misschien wel in de vorm van een drie. Dit was heel goed mannen. We hebben gedaan wat we moesten doen en dat is winnen en het bonuspunt pakken.”

Van Dijk, normaal spelend in het tweede team, werd tot ’man of the match’ gekroond. „Ik zat er wel lekker in. Die jongens kunnen wel rugbyen. Dat maakt het een stuk makkelijk”, aldus de 40-jarige clubvoorzitter. Dan gaat opeens de muziek aan en kwam Van Ling aangelopen met twee jugs bier. Het maakte de feestvreugde alleen maar groter. Van Ling tot slot: „Hopelijk is het een voorproefje op het kampioenschap. Nog zes wedstrijden te gaan. We tellen af.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.