Soepele heupen voor ruiters door workshop tai chi

Soepele heupen voor ruiters door workshop tai chi
Arnout Ruitenberg.
© Foto Esther Meijer
Santpoort-Zuid

Soepele heupen en een zachte intentie zijn essentieel voor ruiters en amazones. Om te kunnen voelen wat dat betekent, verzorgt Arnout Ruitenberg donderdag 20 februari in Santpoort-Zuid een workshop tai chi voor ruiters.

Ruitenberg, die in Ede een school heeft voor tai chi qigong en tai chi kungfu, is eigenlijk per ongeluk in aanraking gekomen met paardrijden. Amazone Ylvie Fros volgt lessen bij Ruitenberg. Met haar bedrijf The Art of Riding begeleidt ze ruiters en paarden. „Ylvie woont vlakbij mij in de buurt. Gaandeweg raakten wij in gesprek en vertelde ze me dat ze veel tai-chi-oefeningen in haar trainingen gebruikt. Een workshop tai chi voor ruiters leek haar een leuk idee. Voor het zachter en losser maken van de heupen en het paardrijden vanuit intentie. Ze zei wel: ’Als je dat doet, ga jij ook paardrijden. Dan kun je je ervaringen in de oefeningen stoppen’. Dat was twee jaar geleden en sindsdien rijd ik elke week paard bij Ylvie”, vertelt Arnout, die onder meer goud en zilver won op het wereldkampioenschap tai chi in Taiwan in 2018.

Sindsdien neemt tai chi voor ruiters een enorme vlucht, aldus Anout. Zo’n een tot twee keer per maand – meer tijd heeft hij niet vanwege zijn school in Ede – verzorgt hij een workshop voor ruiters. Ook heeft hij een online training ontwikkeld, die onlangs in het Engels is vertaald. „Daarvoor is ook belangstelling vanuit het buitenland. Is heel leuk, ben ik ineens in gesprek met ruiters uit Nieuw-Zeeland of Denemarken”, zegt Arnout.

Dankzij een amazone in Santpoort-Zuid, die graag zelf tai chi voor ruiters wilde doen, verzorgt Arnout een workshop in ’t Gymhuys aan de Brederoodseweg. De workshop is op donderdag 20 februari van 19.30 tot 22 uur. Er zijn nog enkele plekken. Aanmelden en meer informatie via arnout@qi-art.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.