Erik Vermeulen (Forza Haarlemmermeer): ’Kerncentrale mag op de plek van mijn huis’

Erik Vermeulen (Forza Haarlemmermeer): ’Kerncentrale mag op de plek van mijn huis’
Erik Vermeulen.
© Jur Engelchor Fotografie
Hoofddorp

„Op de plek van mijn huis mag een kerncentrale komen. Dan bouw ik daar een nieuw huis bovenop en daar ga ik dan wonen.” Forza-raadslid Erik Vermeulen houdt van duidelijkheid, ook als de regionale energie strategie wordt besproken.

„Het klimaatakkoord zal later de grootst mogelijke politieke blunder blijken te zijn. B en W zijn weinig kritisch en voeren klakkeloos en onzalige beleid van Den Haag uit. Deze maatregelen werken niet, we redden het niet zonder kernenergie”, aldus Vermeulen.

Sophie van de Meeberg (HAP) vraagt wat Vermeulen dan wel wil. „Als wij het als gemeente niet doen, doet de provincie het voor ons.” Met haar vraagt Peter Boerman (GroenLinks) ook eigen voorstellen van Vermeulen.

„Forza gaat geen maatregelen voorstellen, zeker niet die passen in de opdracht van het ministerie. Wij willen niet verantwoordelijk zijn voor de ellende die jullie over onze inwoners uitstorten”, reageert Vermeulen. Of hij dan tegen maatregelen is? „Nee. Ik heb in mijn huis allerlei zogenaamde duurzaamheidsmaatregelen genomen”, zegt Vermeulen. „Het gaat er om dat het initiatief bij de burger moet liggen.”

Vermeulen wist de gemeenteraad van Haarlemmermeer handig te verleiden tot een debat over energie, de klimaatverandering en de eigen verantwoordelijkheid. Raadsleden van andere partijen reageerden gretig op het afwijkende standpunt van Forza.

Haarlemmermeer hoort bij een van de dertig regio’s in Nederland die moeten zorgen van het land klimaatneutraal wordt. „Daarmee verplaatsen we de CO2-uitstoot naar elders op de wereld en gaan wij zeggen dat we het zo goed doen.” Vermeulen had het nog niet gezegd of de ene interruptie na de andere volgde.

Het was een boeiend debat om te volgen maar had inhoudelijk niet zoveel om het lijf. Een gemeenteraad gaat niet over kernenergie en de gemeente heeft een opdracht van de rijksoverheid uit te voeren.

Hoe Haarlemmermeer dat wil doen staat in de startnotitie regionale energie strategie die door B en W aan de gemeenteraad is voorgelegd. Daar is behalve Forza iedereen het wel over eens. De inhoud van praktische maatregelen komt later aan de orde.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.