Premium

Zoektocht gestart naar nieuw gezicht voor zowel Brak! in IJmuiden aan Zee als Pieter Vermeulen Museum in Driehuis

Zoektocht gestart naar nieuw gezicht voor zowel Brak! in IJmuiden aan Zee als Pieter Vermeulen Museum in Driehuis
Kinderen maken fijnstofvangers in Brak!
© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden aan Zee

De fusie tussen Science Center Brak! in IJmuiden aan Zee en het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis moet nog plaatsvinden, maar de zoektocht naar een directeur, die het gezicht moet worden van beide organisaties, is alvast gestart.

De gemeente Velsen heeft een vacature uitgezet voor een man of vrouw die zowel directeur/bestuurder van Brak! als directeur van het Pieter Vermeulen Museum moet worden. Het betreft een parttime functie.

De twee organisaties hebben al een samenwerkingsverband, maar opereren verder nog zelfstandig. Het Pieter Vermeulen Museum (PVM) bestaat sinds 1952 en is tijdelijk gehuisvest aan de Driehuizerkerkweg in Driehuis.

Het is een kindvriendelijk museum voor natuur- en milieueducatie dat zich bezig houdt met het vergroten van de bewustwording over natuur, milieu en landschap en het stimuleren van natuur- en milieuvriendelijk gedrag.

Prominente plek

Het is de bedoeling dat het museum zal integreren in het Kust innovatie en informatiecentrum Brak! In een nieuw onderkomen dat ergens aan de kust van IJmuiden moet worden neergezet, moet het museum een prominente plek krijgen.

Brak! is nu nog tijdelijk gevestigd in een tijdelijk wikkelhuis bij het Kennemermeer. Daar worden in samenwerking met het museum activiteiten gehouden, zoals exposities, workshops en speurtochten. Uiteindelijk moet Brak! uitgroeien tot een klimaathuis dat bijdraagt aan de kennis over het veranderende klimaat en dat bezoekers duidelijk moet maken dat aanpassen aan klimaatverandering geen ver-van-mijn-bed-show is.

De nieuwe directeur kan meteen flink aan de bak. Zo zal hij of zij een samenwerkingsovereenkomst moeten opstellen tussen Brak! en het PVM om te komen tot één organisatie. Ook moet de directeur zorgen voor een businesscase waarin staat wat er nodig is om de gemeenschappelijke missie te bereiken.

Samen de toekomst in

Volgens Frits Schutte, projectleider Brak! bij de gemeente Velsen zit Brak! officieel vanaf 1 januari zonder directeur. ,,Ook het PVM heeft geen directeur. En omdat ze samen de toekomst ingaan, leek het ons goed om iemand aan te stellen die beide organisaties gaat aansturen.’’

De grootste uitdaging voor de nieuwe directeur is volgens hem dat de gezamenlijke visie concreet wordt gemaakt en dat de twee organisaties elkaar écht gaan versterken. Ook is het volgens hem belangrijk dat de nieuwe directeur voor zorgt dat de nieuwe organisatie de verbinding aangaat met bedrijven en andere partijen. ,,Het wordt een spannend jaar!’’

Er zijn als schetsen gemaakt voor het nieuwe onderkomen van Brak! en het PVM. Schutte: ,,Het is de bedoeling dat dit onderkomen een plek krijgt in de Kustvisie die in de komende maanden wordt vastgesteld.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.