Premium

Huur voor pand bibliotheek IJmuiden verlengd. Niet voor de zomer duidelijkheid over toekomst huisvesting

Huur voor pand bibliotheek IJmuiden verlengd. Niet voor de zomer duidelijkheid over toekomst huisvesting
De gemeente besluit pas na 1 juli of de IJmuidense vestiging van de bibliotheek aan het Dudokplein blijft.
© Archieffoto Ron Pichel
IJmuiden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Velsen zal niet voor 1 juli van dit jaar duidelijkheid kunnen geven over de toekomstige huisvesting van de bibliotheek in IJmuiden. Daarom wordt het huurcontract voor het huidige pand verlengd.

De gemeente huurt het pand aan Dudokplein 16 tot 1 juli 2023 van Winkelstichting Plein 1945. De huur eindigt eerder op het moment dat de Bibliotheek Velsen zich ergens anders vestigt en er een andere huurder voorhanden is of op het moment dat de Bibliotheek tot een aangepaste huurovereenkomst komt voor het pand.

Het huidige huurcontract tussen de gemeente en Winkelstichting Plein 1945 eindigt op 1 juli van dit jaar. De gemeente is bezig om te kijken naar de toekomstige huisvesting van de bibliotheek in IJmuiden. Daarbij is gekeken naar de mogelijkheden in het huidige pand, maar ook alternatieve locaties worden in beeld gebracht.

Niet ter discussie

Eind vorig jaar gaf wethouder Bram Diepstraten aan dat de toekomst van de bibliotheek in IJmuiden niet ter discussie staat. Wél moeten IJmuidenaren zeker tot 1 juli 2020 wachten voordat ze weten waar ze in de toekomst hun boeken moeten lenen.

De IJmuidense vestiging huist sinds 1999 aan het Dudokplein. De bibliotheek heeft daar nu de beschikking over 3500 vierkante meter vloeroppervlak, terwijl de bieb met 1800 vierkante meter toe zou kunnen.

De ruimte zou kunnen worden opgedeeld, zodat er ruimte komt voor andere gebruikers, maar de verbouwingskosten zouden worden doorberekend in de nieuwe huurprijs. Vandaar dat de gemeente een verkenning uitvoert waarbij ook andere locaties worden onderzocht.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.