Premium

Cobraspen wil toch hotel in Haarlems Prins Hendrikhof

Cobraspen wil toch hotel in Haarlems Prins Hendrikhof
Het Prins Hendrikhof op de hoek van de Prins Hendrikstraat en Wilhelminastraat moet een viersterrenhotel worden.
© Archieffoto
Haarlem

Projectontwikkelaar Cobraspen uit Overveen wil het plan voor een hotel in het monumentale schoolgebouw aan de Prins Hendrikstraat in Haarlem toch doorzetten. Het Prins Hendrikhof moet een hotel worden met 45 kamers op viersterren niveau.

Het idee voor een hotel in de voormalige meisjesschool werd twee jaar geleden al gelanceerd. Uit exploitatieoverwegingen werd daar later de voormalige jongensschool aan de Wilhelminastraat 43a even verderop aan toegevoegd, waardoor een hotel met honderd kamers zou kunnen ontstaan. ,,Dat zou een ideale combinatie zijn geweest’’, stelt Oscar Persoon namens Cobraspen.

Enquête

Dat stuitte echter op grote bezwaren bij de buurt, zo bleek uit een enquête van de wijkraad Vijfhoek/Raaks/Doelen. Omwonenden uitten hun zorgen over het toenemende verkeer van gasten en leveranciers. Dat was ook voor de gemeente reden om niet met dit hotelplan in te stemmen. Persoon: ,,Maar wij zijn verliefd op ons hotelplan voor het Prins Hendrikhof. Wij geloven in de kansen voor een kleiner hotel op deze unieke plek langs de Leidsevaart. Een invulling die recht doet aan dit mooie pand. Het wordt een spectaculair hotel, met kamers met een vide, waar je boven kunt slapen. De horeca blijft beperkt tot een ontbijtruimte. In de Leidsevaart willen we een vlonder maken met terras voor de hotelgasten.’’

De gemeente heeft vorig jaar al positief gereageerd op het plan voor een kleiner hotel, dat niet valt onder het moratorium dat de gemeente onlangs heeft ingesteld voor nieuwe hotelinitiatieven. Het bestemmingsplan zal nog wel moeten worden aangepast. ,,Het moet een stadshotel worden, goed bereikbaar met het openbaar vervoer en gasten die met een auto komen, kunnen parkeren in de Raaksgarage’’, zegt Persoon. ,,Wij gaan het hotel zelf exploiteren. We hebben al een hotel met dertig kamers in Zandvoort, het Beach House Hotel, en hotelvoorzieningen in Amsterdam en Amstelveen. Daarmee beschikken wij bijvoorbeeld over een reserveringssysteem en een balie.’’

Nieuwbouw

Voor het pand Wilhelminastraat 43a heeft Cobraspen een nieuw plan gemaakt. Het monumentale gedeelte behoudt een kantoorbestemming. Aan de achterkant komt aan de Sophiastraat nieuwbouw binnen de door het bestemmingsplan aangegeven ruimte: een woongebouw van drie lagen hoog met tien tot dertien appartementen en met een verdiepte parkeergarage.

De wijkraad is in hoofdlijnen al bijgepraat over beide plannen, binnenkort wordt ook de buurt nog verder ingelicht. De wijkraad heeft aangekondigd weer een enquête te willen houden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.