Forteiland IJmuiden na winterpauze weer open voor het publiek

Forteiland IJmuiden na winterpauze weer open voor het publiek
Op 1 maart wordt de eerste publieksdag van dit jaar gehouden op Forteiland IJmuiden.
© Pr foto
IJmuiden

Na een winterse rustperiode van enkele maanden gaat het Forteiland IJmuiden op zondag 1 maart weer open voor het publiek. Volgens voorzitter Willem Veenis trokken de publieksdagen vorig jaar circa vierduizend bezoekers.

Het Forteiland, dat tussen 1881 en 1888 is gebouwd en deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam, is alleen te bezoeken op speciale publieksdagen. Daarvan zijn er dit jaar negen. De eerste is op zondag 1 maart.

Op de publieksdagen wordt de overtocht naar het Forteiland verzorgd door de ’Koningin Emma’. Deze vaart om 10.45 uur, 12.45 uur en 15.10 uur naar het eiland. De kosten voor de overtocht, inclusief een rondleiding door een ervaren gids, bedragen 12,50 euro per persoon.

Het fort diende oorspronkelijk voor de bewaking van de monding van het Noordzeekanaal. Nadat in 1929 de Noordersluis werd aangelegd, kwam het fort op een eiland te liggen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers 37 bunkers op het eiland.

Nadat de Stelling in Amsterdam in 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco werd geplaatst, werd het fort gerestaureerd. Sinds 2000 is het mogelijk om het Forteiland te bezoeken. Het fort telt drie verdiepingen, 72 lokalen en een gangenstelsel van 580 meter.

Op het Forteiland zijn verschillende exposities en musea te bezoeken en in de koepelzaal of op het buitenterras kan een hapje en een drankje worden genuttigd. Het fort is moeilijk begaanbaar voor mindervaliden.

Niet alle ruimtes zijn toegankelijk voor rolstoelen. Ook kan er niet gepind worden op het eiland.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.