Premium

Fries (45) die ontucht pleegde met 14-jarige Haarlemse: ’Ik was naïef’

Fries (45) die ontucht pleegde met 14-jarige Haarlemse: ’Ik was naïef’
Haarlem

De 45-jarige Fries was naar eigen zeggen ’naïef’ geweest. H. V. dacht dat het Haarlemse meisje met wie hij ontucht pleegde, 18 jaar was. Later bleek ze nog maar 14 jaar te zijn.

De officier van justitie eiste donderdag een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen de inwoner van Franeker. Ook wil de aanklaagster dat hem een contactverbod wordt opgelegd. In haar ogen heeft de veertiger zich in april 2018 schuldig gemaakt aan seksueel binnendringen.

Volgens de verdachte en zijn advocate Monique van der Zouw was daar geen sprake van. Wel bekende de man dat hij het meisje had gestreeld en dat ze hadden gezoend. Een paar maanden nadat ze online met elkaar in contact waren gekomen op chatsite ChatPlaza, maakten ze een afspraak. De man reed in zijn auto naar Haarlem om het meisje, dat zich voordeed als 18-jarige, te ontmoeten.

Toen hij was aangekomen bij haar ouderlijk huis, nam zij het initiatief, beweerde de Fries. Hij wilde haar een hand geven bij de eerste ontmoeting, maar zij begon meteen te zoenen, aldus de veertiger. ,,U doet het voorkomen alsof het u overviel’’, constateerde een van de rechters.

’Goedgelovig’

,,Ik dacht niet dat ze onder de 18 was’’, zei hij voor de Haarlemse rechtbank. ,,Ik ben goedgelovig geweest.’’ Volgens V. kwam dat ook doordat de puber het had over haar stiefkind en haar werk. ,,Achteraf gezien ben ik dom geweest.’’ Na de ontucht in het huis van haar ouders, reden ze naar een parkeerplaats waar ze onder meer zoenden.

Hij was ’uitgegaan van het goede in de mens’, zei de Fries voor de rechtbank. De ouders van het slachtoffer, die ook aanwezig waren bij de zaak, zagen dat totaal anders. V.’s gedrag was in hun ogen ’te ziek voor woorden’ en de toen 43-jarige man had moeten zien dat hun dochter nog lang geen 18 was. De gescheiden vader van twee kinderen had zijn eigen lusten laten prevaleren, stelden de ouders én de aanklaagster. Vader en moeder zijn, net als hun dochter, onder behandeling bij een psycholoog, een van de redenen om een schadevergoeding te eisen.

Advocate Van der Zouw, die tevergeefs pleitte voor het achter gesloten deuren behandelen van de zaak, zette haar vraagtekens bij de verklaringen van de puber. Ook had V. het de afgelopen 22 maanden moeilijk gehad met de kwestie en de gevolgen ervan, zei de raadsvrouw. Ze benadrukte dat haar cliënt graag in gesprek was gegaan met de ouders van het meisje, middels mediation.

Uitspraak is op 5 maart.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.