Premium

Leerlingen van Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid zorgen voor diepgang tijdens gesprek met Arnon Grunberg. ’Normaal ben ik veel grappiger’

Leerlingen van Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid zorgen voor diepgang tijdens gesprek met Arnon Grunberg. ’Normaal ben ik veel grappiger’
Met woord en gebaar geeft Arnon Grunberg een toelichting op zijn werk.
© foto Rob van Wieringen/United Photos
Velsen-Zuid

,,Zeg maar Arnon”, zegt de schrijver zodra hij op het podium plaatsneemt. Tegenover de bekende auteur zitten drie eindexamenleerlingen klaar om hem het hemd van het lijf te vragen over vier van zijn boeken.

Arnon Grunberg was woensdagavond op bezoek bij het Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid. In de volgepakte aula beantwoordde hij interviewvragen van leerlingen en zette hij zijn handtekening in tientallen boeken.

Nee, als een enfant terrible heeft de schrijver zichzelf nooit gezien, antwoordt hij. ,,Als ik provoceer is dat nooit omwille van de provocatie, maar staat er iets anders op het spel.”

Even later: ,,Ik ben er trots op dat ik tegen de wil van leraren en tegen de verwachting in van school ben gegaan. Als je op een gymnasium in Amsterdam-Zuid zit, krijg je toch een wat beperkt wereldbeeld. Dat ik jong op een kantoor ging werken, heeft mijn blik verruimd.”

Schrijversavond

De veelvuldig in de literaire prijzen gevallen auteur is te gast op uitnodiging van de sectie Nederlands van de school. De zogeheten schrijversavond is een jaarlijkse traditie. Onder eerdere gasten zijn schrijvers als Ronald Giphart, Thomas Verbogt en Arthur Japin.

Voor de leerlingen maakt de avond deel uit van de voorbereiding op het mondeling literatuurexamen. ,,Met de schrijversavond en de aandacht die we in de les aan Grunberg hebben besteed, gaan zijn boeken veel meer leven”, zegt Willy Groot, hoofd van de sectie Nederlands. ,,Door naar hem te luisteren, merk je dat er meer filosofie in zijn verhalen steekt dan je er bij het oppervlakkig lezen uit haalt.”

Later op de avond staat er een rij bij de signeertafel. Leerling Sacha van der Wel wil een krabbel in zijn exemplaar van 'Blauwe Maandagen'. ,,Ik moet het nog lezen”, bekent hij. De interviews, waarin onderwerpen als de liefde, trauma, hoogmoed en schaamte aan bod komen, vindt hij interessant. ,,Het zijn wel zwaarmoedige thema's, maar zo kan het leven zijn”, zegt hij laconiek.

Ook de schrijver zelf merkte dat op. ,,Normaal ben ik veel grappiger”, zei hij eerder op de avond tegen zijn drie interviewers.

,,Op de één of andere manier verleiden jullie vragen mij hiertoe.” Ten minste één van de drie ondervragers gaat met een fysiek aandenken aan de avond naar huis. 'Voor Yula', schreef Grunberg in haar boeken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.