Baanrenner Matthijs Büchli uit Santpoort-Zuid gelooft in deelname aan Spelen

© ANP
BERLIJN

Voor Matthijs Büchli uit Santpoort-Zuid eindigden de WK baanwielrennen donderdag vermoedelijk met een val in de strijd om de plaatsen 7 tot en met 12 op het onderdeel keirin.

De titelverdediger had niet zijn dag op het Velodrom van Berlijn, maar concludeerde met een pijnlijke heup dat hij toch aan de eis voor deelname aan de Olympische Spelen had voldaan. "We hebben op de teamsprint vormbehoud getoond en daarin heb ik met een persoonlijk record mijn bijdrage geleverd."

De positie van Büchli is lastig. In ieder ander land zou hij naar de Olympische Spelen worden afgevaardigd als de nummer 2 op de keirin bij Rio 2016. Ook was hij tot donderdag regerend wereldkampioen op het sprintonderdeel.

Maar wielerbond KNWU moet een wegrenner thuislaten om ruimte te maken voor Büchli, die Jeffrey Hoogland de onderlinge strijd om een olympisch ticket zag winnen. "Ik heb er vertrouwen in", zei de Büchli, die niet verwacht dat hij komend weekeinde nog in actie komt op de sprint.

© ANP

Nederland mag in principe drie sprinters afvaardigen. Dat zijn in ieder geval Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, de sterren van de teamsprint, en vermoedelijk ook Roy van den Berg die als starter nog wel een bike-off moet afwerken in juni. Büchli is de stand-in voor de net iets snellere Hoogland en bovendien een kanshebber voor de keirin.

Met een truc, waarbij een baanrenner als wegrenner wordt ingeschreven, kan er een extra sprinter mee naar Tokio. "Ik val er nu in de halve finale net naast, maar ik kan me niet voorstellen dat ik daarop word afgerekend. Ik hoor thuis op de Spelen, dat zal ieder weldenkend mens met me eens zijn."

Lees ook: Teamsprinters met Büchli uit Santpoort-Zuid overtuigen in kwalificatie WK baanwielrennen: mannen pakken later titel met wereldrecords [video]

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen