Afgeladen Thalia Theater eert Velsense sporthelden van 2019

De voetballers van Velsen werden uitgeroepen tot sportploeg van het jaar.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
IJmuiden

Het Thalia Theater in IJmuiden zat vrijdag tjokvol voor de 31e editie van het Sportgala Velsen. Uit tientallen aanmeldingen waren genomineerden geselecteerd die streden om de titel sportvrouw, sportman, sportploeg, sporttalent en sportmaster 2019. Burgemeester Frank Dales en wethouder Sport Bram Diepstraten waren aanwezig om genomineerden en prijswinnaars de hand te schudden.

Tja, daar stond hij dan als 11-jarig ventje, op een echt podium, voor een volle zaal met mensen die hem aanstaarden. Het overkwam Jarno Braam, die werd verkozen tot sporttalent 2019. Op de vraag van presentator Jan van der Meulen, die de avond vlot en bij tijd en wijle gevat aan elkaar praatte, waarom hij karten als passie had, wist Jarno niet zo snel een antwoord. ,,Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom ik er ooit mee begonnen ben”, klonk het toch. Onvermijdelijk volgde de vraag of hij ook naar Zandvoort ging om Max Verstappen te bekijken. ,,Wij kunnen alleen op vrijdag”, klonk het beteuterd. ,,Voor de zondag konden we geen kaarten krijgen.”

RKVV Velsen werd verkozen tot sportploeg 2019. De ploeg van trainer Martin Haar liet twee teams van handboogschietvereniging VZOS achter zich. ,,Dat een Velsense ploeg promoveert naar de hoofdklasse, het hoogste amateurniveau in ons land, is een unicum”, wist jury-voorzitter Frank Snoeks. ,,Dat zij niet voldeden aan criteria voor de uitverkiezing, zoals Nederlands, Europees of wereldkampioen worden, doet aan de prestatie niets af.” Snoeks had even daarvoor uitgelegd aan de aanwezigen hoe hij en zijn zeven mede-juryleden te werk waren gegaan. ,,Wij waren gekwalificeerd om appels met peren te vergelijken. Ofwel: wij konden prestaties van een zwemmer plaatsen tegenover die van een wielrenner. We hebben nauwelijks lastige momenten gekend en kwamen er altijd uit.”

Enthousiast

Voor de titel sportmaster waren elf sporters genomineerd. De jury was unaniem wie de titel moest krijgen. Erik Koning roeide met drie vrienden 34 dagen over de Atlantische Oceaan, van de Canarische Eilanden naar Puerto Rico. De ruim vijfduizend kilometer en wat er aan ontberingen voorbij kwam, imponeerde de jury enorm. ,,Ik ben een beetje beduusd dat ik deze prijs krijg”, stamelde Koning nadat hij zijn prijs in ontvangst had genomen. ,,Wat het geheim achter mijn succes is? Dat je ver kunt komen als je ergens enthousiast over bent.”

De sportvrouw 2019, Nina Kessler, was wegens trainingsverplichtingen niet aanwezig. Haar zus Nanne nam de prijs in ontvangst. Het was na 2014, 2015 en 2016 de vierde keer dat wielrenner Kessler de titel in Velsen won.

Sportman 2019 werd basketballer Siem Uijtendaal, die speelt bij Apollo in Amsterdam. De shooting-guard uit Velserbroek, die met Apollo Nederlands kampioen U18 werd wordt inmiddels begeerd door ploegen uit de Amerikaanse NBA.

Stichting Stratenteams Velserbroek, dat inwoners door middel van sport dichter bij elkaar wil brengen, werd door het publiek tot winnaar uitgeroepen van de Verenigingsprijs, die behalve de eer ook vijfhonderd euro opleverde.

Meer nieuws uit Sport Regionaal