Premium

Wending in kwestie vermelding fanatieke Velsense NSB-burgemeester Tjeerd van der Weide: B en W willen plakkaat aanpassen

Wending in kwestie vermelding fanatieke Velsense NSB-burgemeester Tjeerd van der Weide: B en W willen plakkaat aanpassen
© archieffoto
Velsen

De Velsense burgemeester Frank Dales toont zich gevoelig voor de deining rond een speciaal plakkaat waarop onder anderen de naam van zijn ’foute’ voorganger Tjeerd van der Weide - een fanatieke NSB’er - staat vereeuwigd.

Het plakkaat dat al jaren in het Velsense gemeentehuis hangt, wordt binnenkort aangepast. Dat hebben B en W beslist. Dales en zijn collegegenoten geven daarmee deels gehoor aan een oproep van amateur-historicus Romke van Dieren, die ervoor pleit de naam van NSB-burgemeester Van der Weide helemaal van de ingelijste afbeelding af te halen.

Op het plakkaat staan ook namen van andere Velsense burgemeesters. Van Dieren vindt het onverteerbaar dat daartussen ’moordenaar’ Van der Weide is te vinden. ,,Zeker nu we in dit herinneringsjaar voor de 75e keer de bevrijding van Nederland vieren’’, verduidelijkte hij eerder in deze krant.

Uitleg

Van der Weides naam wordt niet volledig van het plakkaat verwijderd. Maar B en W zijn wel bereid om op de ingelijste afbeelding meer uitleg te geven over de gang van zaken rond de NSB-burgemeester, die tussen september 1942 en mei 1945 in Velsen en omgeving een schrikbewind voerde. Op het plakkaat is nu slechts een summiere tekst te lezen, waarin staat dat Van der Weide in de oorlog door de bezetter werd aangesteld.

B en W van Velsen reageren met hun beslissing eveneens op een recente open brief aan burgemeester Dales, van IJmuider Courant-medewerker Ko van Leeuwen. Van Leeuwen stelt in zijn brief op Facebook voor om bij Van der Weides naam een glasheldere tekst te plaatsen.

Als het aan Van Leeuwen ligt, zou die tekst kunnen worden: ’Van 1942 tot de bevrijding in 1945 was er in Velsen geen kroonbenoemde burgemeester. A.C. Groeneveldt (plaatsvervangend oorlogsburgemeester) en Tjeerd van der Weide (oorlogsburgemeester vanaf augustus 1942) zijn door de Duitse bezetter in deze functie benoemd. Vooral Van der Weide heeft veel leed veroorzaakt bij de inwoners van Velsen. Zodanig veel, dat hij als een van de weinige oorlogsburgemeesters na de bevrijding ter dood is veroordeeld en geëxecuteerd’. Van Leeuwen reageert onder meer op de ontstane ophef over het plakkaat omdat een familielid van hem tijdens de Tweede Wereldoorlog is gefusilleerd. Dales en zijn collegegenoten weten nog niet precies welke tekst er binnenkort bij Van der Weides naam op het herinneringsplakkaat zal zijn te lezen. ,,We zullen nog zorgvuldig aandacht geven aan de definitieve bewoording. Hier gaan we op korte termijn mee aan de slag’, staat in een persbericht dat dinsdag naar buiten werd gebracht.

Positief

Ko van Leeuwen toont zich tevreden over de beslissing van burgemeester Dales en zijn collegegenoten. Ook Romke van Dieren reageert positief. ,,Dan hebben we toch iets bereikt.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.