Harsco loopt tegen 43e dwangsom aan voor stofwolken na kiepen van slak bij Tata Steel

Slakken op het terrein van Harsco dat restproducten uit de staalfabriek Tata Steel verwerkt.© ANP

Bart Vuijk
Velsen-Noord

Slakverwerker Harsco bij Tata Steel heeft zijn 43e dwangsom gekregen voor een overtreding met het kiepen van een slakpan. Het bedrijf moet aan Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied 30.000 euro betalen.

De overtreding is geconstateerd door milieu-inspecteurs die woensdag ter plaatse waren. Zij zagen dat bij het kiepen van het slak een stofwolk ontstond die verder kwam dan de voorgeschreven twee meter. Hiervoor heeft Harsco al 42 dwangsommen gekregen.

Harsco kwam halverwege 2018 in het nieuws doordat de stort van zogeheten roza-slak in Wijk aan Zee en IJmuiden grafietregens veroorzaakte. Voor dit roza-slak is inmiddels een andere werkwijze geïntroduceerd waardoor volgens Tata Steel geen grafiet meer vrij komt. Binnenkort is een hal klaar waar het roza-slak voortaan binnen wordt verwerkt, zodat de stofwolken niet meer over de omliggende dorpen kunnen uitwaaien.

Het RIVM heeft na een grafietregen vorig jaar monsters genomen en geconstateerd dat er ongezonde hoeveelheden zware metalen in zaten. Kinderen in het dorp kregen het advies om na buitenspelen de handen te wassen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.