Russische ambassade kijkt uit op 298 witte klapstoeltjes, die als een beschuldigende vinger naar Poetin wijzen: MH17-nabestaanden maken zich op voor roerig proces

298 stoelen tegenover de Russische ambassade in Den Haag symboliseren de overledenen.

298 stoelen tegenover de Russische ambassade in Den Haag symboliseren de overledenen.© foto ANP/robin van lonkhuijsen

Bart Vuijk
Den Haag

Als 298 stille getuigen staan ze er: witte klapstoeltjes, keurig in rijen met gangpaden ertussen. De MH17-slachtoffers zijn zo uitgebeeld. Op een enkele stoel een bloem of een foto. Aan de overzijde van de sloot: de Russische ambassade.

Zondagochtend in het plantsoentje tegenover de ambassade. Mensen van de Werkgroep Waarheidsvinding MH17 hebben de stoeltjes neergezet aan de vooravond van het MH17-proces tegen vier verdachte Russen en Oekraïeners, die in Nederland worden berecht voor hun aandeel in de fatale beslissing om een BUK-raket op het overvliegende toestel af te vuren.

Die zijn er overigens niet bij in de rechtbank op Schiphol. Veel nabestaanden overigens ook niet. Er is een alternatieve hoorzaal ingericht in Nieuwegein. ,,Ja, wij gaan naar Nieuwegein”, zegt een man tegen een dame. ,,Als de rechter mij wil spreken, kan dat gewoon voor een camera.”

Lucas Schansman is oom van de omgekomen twintiger Quinn Lucas uit Hilversum. De student was op reis naar Indonesië, waar zijn vader al op hem wachtte. De familie heeft roots in dat land en Quinn zou daar kennis mee maken.

Kinderen

,,Alleen: hij kwam nooit aan”, zegt Lucas. ,,Want boven Oekraïne werd zijn vliegtuig uit de lucht geschoten.” Hij is even stil en blikt over de 298 lege stoelen. ,,Een zeer krachtig statement”, vindt hij het. ,,Je voelt dit direct in je buik. Dit doen we al voor de derde keer. Voor de volgende keer wil ik graag een flash-mob. 298 mensen, met daarbij flink wat kinderen, die op die stoelen gaan zitten. En na precies dertig seconden weer vertrekken.” Of het werkt? ,,Niet zolang Poetin aan de macht is.”

Als de stoelen worden weggehaald, blijft een houten bankje over. Dat blijft er altijd staan, totdat de Russische overheid meewerkt aan het boven water halen van de waarheid en excuses aanbiedt.

,,Toen we het neerzetten, kwamen ambassademedewerkers boos naar ons toe. Ze belden de politie. Maar we hadden toestemming. En dat bankje hebben we verankerd. Als het wordt weggehaald, staat er morgen een nieuwe”, zegt Rob Frederiksz uit Rotterdam.

Veel journalisten doen verslag van de actie, ook uit Oekraïne en er is een Russische tv-ploeg. ,,Maar die komen uit Israël”, weet een nabestaande. ,,Daar wonen veel Russen, en die zijn niet op de hand van Poetin.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.