Mannenploeg Bloemendaal wint ook hockeytopper van HGC

Jan Warmerdam
Wassenaar

Ook HGC, de nummer twee op de ranglijst van de hoofdklasse, heeft koploper Bloemendaal de ongeslagen status niet kunnen afnemen. In Wassenaar werd het in een bij vlagen rommelig duel 2-3 voor De Musschen, de dertiende zege in deze competitie. Tim Swaen maakte alle Bloemendaalse treffers.

Zoals hij voor alle wedstrijden doet, had strafcornerspecialist Swaen zich ook goed voorbereid op de ’clash’ tegen HGC. „Ik bekijk videobeelden over hoe spelers en keepers van tegenstanders zich opstellen als ze strafcorners tegen krijgen. Ik probeer er achter te komen waar mogelijk zwakke punten liggen.”

Dat Swaen zijn huiswerk goed had gedaan, bleek na tien minuten. Bloemendaal stond op dat moment met 1-0 achter, omdat iedereen in het oranjewit na drie minuten Steijn van Heijningen over het hoofd zag. De HGC-spits stond aan de rand van de cirkel vrij als een vogel en haalde verwoestend uit. Maurits Visser was kansloos. Waarna Swaen de eerste Bloemendaalse strafcorner feilloos binnen sloeg, over de linker handschoen van HGC-goalie Sam van der Ven. Dat kunstje herhaalde Swaen twee minuten voor rust, toen hij mocht aanleggen voor de vierde Bloemendaalse strafcorner: 1-2.

Na de pauze was de wedstrijd, net als in de eerste helft, in balans. Spectaculair was het weinig, spannend des te meer. HGC hield het veld groot, waar Bloemendaal het moeilijk mee had. De gelijkmaker van Floris van der Kroon, twee minuten na de rust, kwam ook niet zomaar uit de lucht vallen. Een minuut later mocht Swaen opnieuw aanleggen, toen Bloemendaal de vijfde strafcorner toegekend kreeg. De linkerverdediger pushte de derde keer raak, in dezelfde hoek als de vorige twee keren. Het was zijn achttiende treffer deze competitie. Waarmee Swaen topscorer is van zijn ploeg, met vijf doelpunten meer dan nummer twee Roel Bovendeert. Het betekende ook de winnende treffer voor Bloemendaal, dat het in het resterende deel soms benauwd kreeg, maar ook kansen op een vierde doelpunt verkwanselde.

„Het positieve is, dat we matig speelden maar toch hebben gewonnen”, analyseerde Swaen na afloop. „Het negatieve is, dat we niet het spel hebben laten zien dat we kunnen spelen.” Oorzaken kon hij wel benoemen. „We hebben een team met internationals uit diverse landen. Zij, en anderen, hadden in de winterstop verplichtingen. Logisch, maar het betekende wel dat we drie maanden niet compleet zijn geweest en niet met elkaar hebben getraind. Waarmee ritmes stokten en onderdelen van ons spel opnieuw opgebouwd moeten worden. Daar is tijd mee gemoeid.” Zorgen maakte de Tilburger zich geenszins. „We zijn gefocust en willen prijzen pakken, de EHL en het landskampioenschap. Om dat te realiseren, moeten wij in april en mei in topvorm zijn. Daar werken we naartoe.”

hockey_logo.pdf

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen