Hertenoverlast rond Heerenduinweg IJmuiden: ’Kunnen ze ze niet castreren?’

In het hek langs de Heerenduinweg is een gat geknipt.

In het hek langs de Heerenduinweg is een gat geknipt.© foto kees de boer

Kees de Boer
IJmuiden

Misschien komen er binnenkort wel borden langs de Zeeweg te staan die waarschuwen voor overstekend wild. Dat is geen overbodige maatregel, zo blijkt uit een rondgang langs bewoners.

De Zeeweg blijkt in IJmuiden een ware hotspot voor reeën en damherten te zijn. ,,Ze komen meestal ’s nachts, zegt een bewoner. Hij wijst richting de rotonde bij de Minister Van Houtenlaan: ,,Daar zie ik ze ook regelmatig in de avonduren. Scharrelt op dat grasveld op de rotonde een hele club van die beesten.”

Het levert soms bijzondere taferelen op, aldus de bewoner: ,,Ik zag een keer ’s avonds het verkeerslicht op rood springen bij de busbaan. Maar er kwam maar geen bus aan. Toen ben ik gaan kijken waarom dat licht zo lang op rood bleef staan. Zag ik de bus aankomen. Die reed stapvoets achter een tiental damherten aan die over de busbaan liepen.”

Hij vertelt dat het vanwege de lage hekken, die maximaal 1,60 meter hoog zijn, het voor met name de damherten een koud kunstje is om de bewoonde wereld te bereiken: ,,Die beesten kunnen wel tot 2,5 meter meter springen. Dan heb je niet veel aan een hek van ruim anderhalve meter hoog.”

Bij bewoner Rob Verweij staan de herten weleens in de achtertuin. ,,Ze zijn gek op bloemblaadjes heb ik gemerkt. Ik vind het ook wel sneu voor die beesten”, zegt hij. ,,Ze zoeken gewoon eten en dat vinden ze hier dan ook niet.”

Hij voorziet ongelukken: ,,Het is hier aan de Zeeweg op tijden erg druk met fietsers. Je moet er toch niet aan denken dat een automobilist schrikt van een overstekend hert, en vervolgens een fietser aanrijdt.”

Scharrelen

Ook bij de verschillende ingangen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland worden regelmatig reeën en damherten gespot.

,,Ik zie ze regelmatig hier scharrelen”, zegt jogger Hanneke van Leeuwen, staande op het pad tussen begraafplaats Westerveld en het boswachtershuis bij de ingang van het park. ,,Met name de reeën kruipen hier zo onder het prikkeldraad door.”

Van Leeuwen denkt in oplossingen: ,,Waar nu prikkeldraad staat, kunnen ze toch hekken plaatsen? En een ’cattle grid’ om de doorgang van wild tegen te gaan? Er wordt nu gesproken over het beheersbaar houden van de populatie, lees ik in de krant. Dat er weer dieren afgeschoten gaan worden. Je zou ook kunnen denken aan het castreren van de mannetjes en het steriliseren van de vrouwtjes. Dan houd je de stand ook op peil.”

Kwajongens

Wat het probleem vergroot, zijn de diverse gaten die in de omheining bij de Heerenduinweg zijn geknipt. ,,We vermoeden dat die gemaakt worden door kwajongens die naar de bunkers hierachter willen”, zegt bewoner aan de Zeeweg Hans Hendriks. ,,Dat is heel vervelend, want op het moment dat je een hek repareert, knippen ze er weer een nieuw gat in.”

Hendriks heeft inmiddels een brief aan de gemeenteraad gestuurd. ,,De gemeente is nu in gesprek is met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Die moeten het oppakken, desnoods met hulp van de provincie, want dit probleem speelt op meerdere plekken in Noord-Holland.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.