Ajax wint weer eens, met debutant Timber in de defensie [video]

© ANP Sport

ANP
HEERENVEEN

Je moet het maar durven als trainer van Ajax. Alleen een uitzege op sc Heerenveen kon een crisis voorlopig verdrijven en wat deed Erik ten Hag? De coach passeerde Edson Álvarez, de Mexicaanse aankoop van 15 miljoen euro, en koos ook niet voor Perr Schuurs. Het was de beurt aan Jurriën Timber om naast Daley Blind in het hart van de defensie te spelen.

Wat als de 18-jarige debutant bezweken was onder de druk en een derde nederlaag van Ajax binnen een week had ingeleid? "Ach, zo moet je niet denken", zei Ten Hag na een zege van 1-3 in het Abe Lenstra-stadion. "Hij paste met zijn snelheid precies in mijn plan. En gelukkig heeft hij het uitstekend gedaan."

Een glunderende Timber bleef bescheiden toen hij zichzelf na afloop in de catacomben een cijfer mocht geven. "Een zeventje heb ik toch wel verdiend", vroeg hij aan toegesnelde journalisten. "Nou, daar ben ik al heel erg tevreden mee. Het belangrijkste is dat we hebben gewonnen. Dat was al even geleden."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vlak voor de aftrap sloot doelman André Onana de debuterende verdediger een halve minuut in zijn armen. "Hij stelde me gerust en bleef maar zeggen dat het goed zou komen", zei Timber. "Je voelt dat dit een hechte groep is. Veel ervaren spelers kwamen in de kleedkamer al naar me toe. Dat deed me goed."

Timber kreeg vrijdag op de training al het idee dat hij mocht debuteren."Maar de trainer vertelde het me pas zaterdagmiddag, vlak voor de wedstrijd. Nee, ik was niet zenuwachtig. Ik wilde gewoon mijn ding doen. Nu ben ik vooral trots. Debuteren in het eerste elftal met een zege. Wat wil je nog meer?"

De verdediger begon met voetballen bij DVSU, in zijn geboorteplaats Utrecht. Net als zijn tweelingbroer Quinten. Samen gingen ze naar Feyenoord, hoewel ze vaak sliepen onder een Ajax-dekbed. Beide talenten hoefden niet lang na te denken toen ze zes jaar geleden naar Ajax konden.

Timber presenteerde zich als een snelle en technische verdediger. "Maar voor rust hadden we achter kunnen komen", doelde hij op grote mogelijkheden van Chidera Ejuke en Alen Halilovic. "In de tweede speelden we beter en voelde ik al snel dat het goed zou komen."

Timber speelde de wedstrijd niet uit. Hij kreeg kramp, na het zoveelste sprintduel met de snelle Ejuke. "Dit is toch wel even iets anders dan voetballen bij Jong Ajax", merkte hij. Joël Veltman is voorlopig nog geblesseerd. Misschien krijgt Timber de komende weken wel vaker speeltijd. "Ik hoop het, maar dat is aan de trainer", zei hij.

"Jurriën heeft het zeker goed gedaan", analyseerde Ten Hag. "Volgende week spelen we thuis tegen FC Twente. Dan kijk ik weer wie ik nodig heb."

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen