Tienduizenden vragen aandacht voor vrouwenrechten op vrouwendag

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Tienduizenden mensen hebben zondag aandacht gevraagd voor vrouwenrechten. In de hele wereld gingen mensen de straat op om Internationale Vrouwendag te vieren. Op sommige plaatsen ging dat niet zonder slag of stoot, op sommige bijeenkomsten in Europa en Azië werden vrouwen aangevallen. In Azië werden evenementen afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus.

In het ultraconservatieve Pakistan werden vrouwen die meeliepen in een mars aangevallen met stenen en stokken. In Kirgizië vielen gemaskerde mannen demonstranten in de hoofdstad Bisjkek aan. Ze verscheurden borden die door de deelnemers werden gedragen. De politie arresteerde daar tientallen demonstranten. In de Turkse stad Istanbul vuurde de politie traangas af op honderden vrouwen. Daarmee moesten ze worden tegengehouden, terwijl ze een mars in het centrum wilden lopen. De autoriteiten hadden de mars voor het tweede achtereenvolgende jaar verboden.

Op andere plaatsen verliepen de demonstraties vreedzamer. In Frankrijk kwamen topless Femen-activisten, met een beschermende bril en maskers, bijeen op de Place de la Concorde in Parijs om "de patriarchale pandemie" aan de kaak te stellen. In China, het epicentrum van de coronavirusepidemie, belichtte de staatsomroep CCTV het werk van vrouwelijke medische hulpverleners in de frontlinie in de strijd tegen het virus. Ondanks de groeiende angst voor de verergering van de epidemie, gingen marsen in Thailand, Indonesië en de Filipijnen door. Een geplande vrouwenmarathon in India werd uitgesteld vanwege de bezorgdheid over het virus.

Mexico

Ook in Mexico waren bijeenkomsten, het land heeft lang gevochten tegen diepgeworteld geweld tegen vrouwen. Vrouwen marcheerden in de hoofdstad Mexico-Stad, maar ook in de noordelijke grensstad Ciudad Juarez, het toneel van een reeks vrouwenmoorden. In Peru demonstreerden vrouwen in de hoofdstad Lima met een oproep tot legale abortus, betere werkomstandigheden en een einde aan het geweld tegen vrouwen en in Soedan demonstreerden vrouwen bij het gebouw van het ministerie van Justitie in de hoofdstad Khartoem, waarbij ze opriepen een einde te maken aan discriminerende wetten.

In Brazilië gingen vrouwen de straat op in strijd tegen het beleid van de extreemrechtse president van het land, Jair Bolsonaro en in de Chileense hoofdstad Santiago deden zo'n 100.000 mensen mee aan een demonstratie voor de rechten van de vrouw.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.