Over liefde: Hij was clean en wist precies waarmee hij me gelukkig zou maken

Over liefde: Hij was clean en wist precies waarmee hij me gelukkig zou maken
© Foto Erna Faust

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Mees is verslaafd. Zolang hij clean was, was hij Senna’s ware.

Ze zouden trouwen. Mees had overal aan gedacht en deed het perfecte aanzoek. De ultieme bezegeling van hun liefde en alles wat ze samen hadden overwonnen. Senna zei ja. Natuurlijk zei ze ja. „Ik heb altijd gedacht dat het goed zou komen en toen hij die dag op zijn knieën ging, wist ik het zeker. Maar het kwam niet goed.”

Mees is verslaafd. Zolang hij clean was, was hij Senna’s ware. „Charmant, lief, sociaal... Hij heeft een waanzinnig goed hart. In zijn herstel zag ik de man waar ik op gevallen was. Maar in zijn gebruik, toonde zich een diepzwarte kant.

Ik wist van zijn verslaving. Op het moment dat we een relatie met elkaar kregen, lag het achter hem. We hadden het goed. Maar na een aantal jaar kreeg hij zijn eerste terugval. Ik voelde steeds dat we sterk genoeg waren om hier samen uit te komen. We zouden alles doen wat nodig was om het leven dat we hadden opgebouwd terug te krijgen. En in de paar jaar die volgden deed ik inderdaad alles. Daarbij liet ik me meesleuren in zijn ziekte en overschreed al mijn grenzen om het maar te laten werken. Tegen beter weten in, maar ik was nog niet klaar om hem los te laten.

Toen hij me vroeg te trouwen had hij aan alles gedacht. Mees kent me zo goed. Dat maakt het zo zuur. Hij was clean en wist precies waarmee hij me gelukkig zou maken. Alles met zijn volle verstand, geen opwelling, geen roes. Dit kwam helemaal uit de persoon die hij is. Maar hij bleef niet clean.

Als Mees gebruikt had, ging hij een paar dagen door, om daarna lang te slapen. De eerste dag leek hij redelijk normaal te functioneren, op de tweede dag begon de aftakeling en op de derde leefde ik samen met een holbewoner. Een paranoïde holbewoner. Hij controleerde alles wat ik deed, met wie ik was en waar. En hij beschuldigde me van de gekste dingen. Hij hield me wakker. Ik hoorde hem in huis rommelen of ik schrok op van de voordeur als hij naar zijn dealer vertrok. Vaak stond hij naast mijn bed voor geld. Er ging heel veel geld doorheen. Als hij blut was, kwam hij bij mij. Ik weigerde vaak genoeg. ’Rot op. Ik wil slapen! Regel het maar op een andere manier of kom ook naar bed.’ Maar een half uur later hoorde ik hem weer de trap op stommelen. ’Het lukt me niet’, zei hij dan. En uiteindelijk zei ik gewoon ja, omdat ik er gek van werd. Omdat ik de volgende dag weer fris op m’n werk moest verschijnen. Omdat ik wilde dat z’n gezeur stopte. En altijd zei ik dat het de laatste keer was. Maar dat was het nooit. Als je niet met zo iemand hebt samengeleefd kun je het je niet voorstellen, maar je gaat erin mee.

Samenleven met iemand die verslaafd is, maakte me emotioneel stuk. Op een zeker moment was ik alleen nog maar bezig met de vraag wat hij nodig had. Waar mijn eigen behoeftes lagen, wist ik niet meer. Ik ben mezelf verloren. Iemand vergeleek het ooit met een prachtig opgemaakt bord. Mijn enige focus was nog om dat overvolle bord recht te houden. Wat er ook gebeurde, er mocht niks afglijden. Maar het was onmogelijk, het was te veel. Mijn omgeving waarschuwde me en zelfs zijn ouders zeiden dat ik beter verdiende. Ik keek soms naar mezelf en vroeg me af waarom ik bij hem bleef.

Het heeft te lang geduurd, maar eerder kon ik geen afscheid nemen. Eerder zou er altijd een ’wat als’ geweest zijn. Eerder had ik niet gevoeld dat ik mezelf op 1 mocht zetten. Eerder had ik niet de rust gehad die ik nu heb om hem te laten gaan en mezelf terug te vinden. Mees en ik zijn gestopt op het moment dat het goed met hem ging. Niet in crisis, maar een bewuste keuze, mooi en liefdevol. Zoals onze relatie was. We konden elkaar recht in de ogen kijken, wetende dat we het echt hebben geprobeerd. Wat we hadden was het waard om voor te vechten, zelfs al kregen we het niet meer terug.”

Wil jij ook iets kwijt over liefde?

Mail naar yanaika@mediahuis.nl

2515c7c0-6866-11ea-acf4-0255c322e81b.pdf

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.