Premium

Hyacinten Velsertunnel in de steigers

Hyacinten Velsertunnel in de steigers
De torens aan de noordzijde van de Velsertunnel worden de komende maanden gerestaureerd.
© Foto Frits Houtgraaf
Velsen-Noord

De ventilatietorens van de Velsertunnel mogen dan geen functie meer hebben, ze worden nog wel onderhouden. En daar is nu ook aan de noordkant mee begonnen.

De ventilatietorens worden vanwege hun uiterlijk ook wel hyacinten genoemd. Ze bevinden zich zowel aan de noordkant als aan de zuidkant van de tunnel. ,,Aan iedere kant staan acht ventilatietorens met er tussenin een dienstgebouw’’, aldus Remco de Korte van Rijkswaterstaat.

Rijksmonumenten

De torens aan de zuidkant zijn onlangs opgeknapt. De werkzaamheden werden in januari afgerond. En nu zijn de steigers verplaatst naar noordkant.,, Daar vinden werkzaamheden plaats aan de binnen- en buitenkant van de torens’’, aldus De Korte, die benadrukt dat de torens rijksmonumenten zijn.

,,Het gaat onder meer om kitwerkzaamheden, betonreperatie en renovatie van het metselwerk.’’ Rijkswaterstaat verwacht dat het werk aan de torens eind april is afgerond.

De Velsertunnel is gebouwd tussen 1952 en 1957. ,,De hoge torens hebben sinds de grondige renovatie van de tunnel in 2016 geen functie meer. De tunnel heeft nu ventilatoren aan het begin en eind van de beide tunnelbuizen. Deze blazen eventuele rook bij een calamiteit de tunnel uit.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.