Over liefde: Geen andere man had me ooit naakt gezien

© Foto Erna Faust

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Bij Rowan heeft Denise het gevoel ook vrouw te zijn.

Denise was eigenlijk niet gediend van zijn avances. Ze is getrouwd en niet gewend aan aandacht van andere mannen. En dus wees ze Rowan af. Tot ze zag hoeveel verdriet hem dat deed. „Ik was steeds bang geweest dat hij met me speelde. Toen pas wist ik dat ik speciaal voor hem was.”

Rowan is het sportieve type. Een klimmer met een mooi lijf. „Hij ziet er altijd verzorgd uit en is fijn in de omgang. Mensen mogen hem graag. Toen hij mijn pad kruiste op het werk vond ik hem meteen aardig. We voerden korte gesprekjes en hij schoof regelmatig aan bij de lunch. Rowan maakte me aan het lachen. Maar toen hij me op een dag vroeg om samen, buiten het werk om, koffie te gaan drinken, wist ik niet wat ik moest. Mannen benaderen mij nooit op die manier.

Rowan zocht me steeds vaker op. Hij kwam even kletsen, zelden over werk, en op een dag stond er een kopje thee voor me klaar met mijn lievelingskoekjes erbij. Het was lief bedoeld, maar ik voelde me ongemakkelijk. Ik heb geprobeerd hem dat uit te leggen, maar het drong niet tot hem door. Hij maakte me nerveus en zijn toenaderingen kostten me steeds meer energie. Toen hij me uiteindelijk vroeg om te gaan borrelen, heb ik hem heel resoluut afgewezen. Ik liet hem weten dat ik een klacht in zou dienen als hij me niet met rust zou laten.

Daarna zag ik hem niet meer. Hij lunchte niet meer in de kantine en vermeed bijeenkomsten. De paar keer dat ik hem bij toeval tegenkwam leek hij vermoeid. Hij was vermagerd en keek van me weg. Toen ik hoorde dat hij van plan was de Eiger te gaan beklimmen, maakte ik me zorgen. Het is een van de gevaarlijkste bergen van Europa en hij had altijd gezegd dat hij het risico nooit zou nemen. Waarom was hij van gedachten veranderd? En waarom maakte ik me daar eigenlijk druk om? Toen ik hem na zijn reis weer langs zag lopen, was ik opgelucht. Maar meer nog besefte ik dat ik hem gemist had. Ik kon het niet uitleggen, maar het was zo. Ik miste hem. Ik stuurde hem een mailtje met de vraag of we konden praten.

Die middag zat er een Rowan tegenover me die ik niet kende. Zijn natuurlijke vrolijkheid en spontaniteit waren verdwenen. Ik probeerde hem uit te leggen waarom ik hem had afgewezen. Dat ik niet wist hoe ik ermee om moest gaan. En langzaam zag ik hem ontspannen. Hij durfde ook zijn kant te delen. Ik zag verdriet in zijn ogen. Het had hem echt pijn gedaan. Maar ik zag ook genegenheid. Toen wist ik hoe bijzonder ik voor hem was. Aan het einde van ons gesprek vroeg ik hem of we weer met elkaar om konden gaan. Eindelijk verscheen die glimlach weer op zijn gezicht.

Sindsdien proberen we elkaar soms buiten kantoor te ontmoeten. We wandelen, drinken koffie, praten met elkaar. Hij is tien jaar ouder dan ik. Zijn levenservaring en rust helpen me als mijn hoofd over lijkt te lopen. Soms houden we elkaars hand vast of we knuffelen. Ik merk hoe fijn het is nu wel toe te geven. Hij is mijn anker geworden, een soulmate, ondanks onze slechte start. Thuis voel ik me gewaardeerd als echtgenoot en moeder. Ik word gewaardeerd als dochter, zus en vriendin. Maar Rowan geeft mij het gevoel ook vrouw te zijn.

Laatst, na een personeelsfeest is hij met me mee naar huis gegaan. Ik was dat weekend alleen. Ik verlangde ernaar de tijd voor elkaar te nemen, niet eens meer dan dat. Maar thuis op de bank legde ik mijn hoofd op zijn schoot. Hij aaide mijn haar en we zoenden. Voor het eerst. Het was spannend. Geen andere man had me ooit naakt gezien, maar we douchten samen en daarna vreeën we op mijn bed. Het was liefdevol. Achteraf voelde ik schuld, maar vooral blijdschap. Ik had nooit gedacht dat er naast mijn man ruimte kon zijn voor een ander, maar het maakt juist dat ik ook thuis beter in mijn vel zit. Het is zo waardevol. Rowan geeft echt om mij. Hij is het beste dat me in lange tijd is overkomen.

Wil jij ook iets kwijt over liefde?

Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.