In memoriam: Henk van Dorp (1924 - 2020) was 88 jaar lid van De Kennemers en bij Telstar de scout van een miljoen

In memoriam: Henk van Dorp (1924 - 2020) was 88 jaar lid van De Kennemers en bij Telstar de scout van een miljoen
Henk van Dorp, Kennemer- en Telstarman in hart en nieren.
© Archieffoto
Driehuis

Tot zijn laatste dag bleef Henk van Dorp betrokken bij zijn ’cluppies’. Bij het Beverwijkse De Kennemers was hij het langste lid en bij Telstar stond hij bekend als de scout van een miljoen. Hij overleed afgelopen donderdag op 96-jarige leeftijd in zijn woonplaats Driehuis.

Hij was werkzaam als chemisch analyticus bij de Hoogovens, maar de grootste passie van de in 1924 in Wijk aan Zee geboren Van Dorp was voetbal. Als scout van onder meer AZ, Ajax, Telstar en Haarlem ontdekte hij spelers als Hans de Koning, Arthur Numan en Jamal Dibi. Die laatste speler strikte hij bij DWS voor Telstar, in 2000 vertrok Dibi voor een miljoen gulden naar AZ. „Ik dacht: kassa. Dat viel tegen, Telstar maakte mij lid van verdienste. Daar ben ik ook blij mee, want ik krijg elk jaar twee seizoenskaarten”, zo zei hij in 2018 in deze krant.

Toeval

Scout werd hij bij toeval. Ergens in de jaren vijftig ging hij met een vriend die scheidsrechter was mee naar een wedstrijd van Alkmaar ’54. Na afloop ving hij in de bestuurskamer op dat de voorzitter van de Alkmaarders interesse had in een linksbuiten uit de Zaanstreek. Van Dorp kende die speler toevallig en zei dat het een rechtsbuiten was. „Die man zei: ’wat weet jij er nou van?’ Twee weken later belde hij me op om te zeggen dat ik gelijk had en dat ik als scout kon beginnen.”

Naast Telstar was De Kennemers de grote voetballiefde van Van Dorp. Hij werd op achtjarige leeftijd lid van de club uit Beverwijk. Zijn vader was betrokken geweest bij de oprichting van de club in 1918. Liefst 88 jaar was hij lid. ,,Bij ons is dat zonder twijfel een record”, stelt voorzitter Jaap Balder. ,,Hij kwam tot de kerst nog elke thuiswedstrijd kijken naar ons eerste team. Samen met zijn zoon. Het was een man met verstand van voetbal. Hij filosofeerde vooraf altijd over het verloop van de wedstrijd. Als we een speler zochten voor een bepaalde positie, konden we altijd bij hem aankloppen. Hij kende altijd nog wel een speler.”

Ook bij Telstar was Van Dorp tot op het laatste moment betrokken. Op vrijdag 6 maart vierde hij zijn 96e verjaardag bij de club. De stadionspeaker maakte daar melding van. Telstar won de laatste wedstrijd waar Van Dorp aanwezig was met 1-0.

Meer nieuws uit Telstar