Premium

Gezin Lesnicki getraumatiseerd na incident met Boa’s aan Beverwijkse Breestraat; ’Ik ben helemaal geen crimineel’

1/2
Beverwijk

Daniel Lesnicki werd op 19 februari op de hoek van de Breestraat hardhandig ingerekend door buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente Beverwijk. Hij zoekt nu een advocaat die hem kan helpen een klacht tegen hen in te dienen. „Niet ik, maar de handhavers gedroegen zich agressief. Voor de ogen van mijn zoontje werd ik aangevallen en overmeesterd.”

Lesnicki was die woensdag met zijn gezin op weg naar Beverwijk toen hij constateerde dat zijn zoontje niet goed vastzat in zijn autostoeltje. „Ik heb de eerste mogelijkheid gekozen om te stoppen zodat ik mijn kind kon vastzetten in het stoeltje”, vertelt hij. „Ik zette de alarmlichten aan en stopte op de hoek van de Breestraat. Een medewerker van Handhaving, een boa, verscheen al snel en maakte me duidelijk dat ik daar niet mocht parkeren. Ik vroeg hem of hij wellicht ook Engels sprak en of ik op een andere plek even kon staan. Ik heb de auto verplaatst om alsnog het stoeltje vast te zetten. Daarna sprak de handhaver mij opnieuw aan. Hij wilde mijn paspoort zien. Ik wist toen niet wie of wat een boa is. Ik voelde me bedreigd.”

Er ontstond discussie, geduw en getrek en Lesnicki werd uiteindelijk voor de ogen van zijn vrouw en kind in de boeien geslagen en afgevoerd. Burgemeester Smit plaatste die avond een bericht op Facebook. „Onze boa’s (...) spraken vandaag iemand aan op foutparkeren. Deze’meneer’ ontplofte en werd zo agressief dat drie van onze mensen in het ziekenhuis moeten worden behandeld voor hun verwondingen. Dader aangehouden en aangifte loopt. Diepe buiging voor onze boa’s en deze ’meneer’? Tuig”, schrijft de burgemeester.

Lesnicki: „Daarna ben ik door diverse media en op Facebook voor agressieve crimineel uitgemaakt. Het verhaal is enorm opgeblazen. Ik word als een boef behandeld, maar dat ben ik helemaal niet. Maar ik heb geen kans om me te verdedigen.”

Hij vervolgt over die woensdagmiddag: „Ik voelde me bedreigd door die man van Handhaving. Ik stelde daarom voor om samen op de politie te wachten en dat ik dan graag mijn paspoort wilde tonen. Ik wilde het portier van de auto openen om mijn telefoon te pakken, maar hij blokkeerde mijn deur. Ik voelde me nog meer bedreigd en heb de man opzijgezet, zodat ik mijn mobiel kon pakken.”

Banger

„Terwijl ik probeerde te bellen, begon die man mij handboeien om te doen. Hij begon te duwen en te trekken, ik gaf de telefoon aan mijn verloofde en vroeg haar te bellen. In de auto zat mijn zoontje, dat banger en banger werd. De handhavers probeerden me vervolgens uit alle macht te overmeesteren. Ik voelde dat ze me verwurgden en mijn arm omdraaiden. Ik werd tegen de auto gegooid, waarna ze doorgingen met het omdraaien van mijn arm. Toen verscheen gelukkig de politie. Ik heb de orders van de agente opgevolgd, ben in de auto van de handhavers gestapt om naar het politiebureau te rijden. Onderweg deden ze de boeien nog strakker vast, ik had geen gevoel meer in mijn handen.”

Getuigen bevestigen het verhaal van Lesnicki. Zoals Aaron van der A., die de arrestatie zag gebeuren en filmde. „Meneer heeft zich naar mijn idee alleen verzet. Hij heeft niemand willen verwonden en heeft dat naar mijn idee ook niet gedaan.” Dat zeggen ook andere omstanders.

Op het politiebureau werd een verklaring van Lesnicki opgenomen. Daarna werd hij naar een Haarlemse cel overgebracht. „Ik maakte me zorgen om mijn gezin. De volgende avond om elf uur werd ik vrijgelaten. Ik had geen idee waar ik was, met hulp van passanten vond ik een busstation en zo ben ik in Beverwijk gekomen.”

„Toen ik thuiskwam ging het heel slecht met mijn zoontje. Nog steeds. Hij plast in bed uit angst voor wat er gebeurd is. We hebben hulp van een psycholoog moeten inroepen voor hem en mijn verloofde. Deze gebeurtenis verdwijnt nooit meer uit ons geheugen.”

De gemeente wil niet op de zaak ingaan, omdat de boa’s aangifte hebben gedaan tegen Lesnicki. Volgens de politie is het onderzoek klaar en ligt het dossier bij het Openbaar Ministerie.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.